SKIP TO CONTENT

Peugeot Sport en Sparco: een langdurige samenwerking

Peugeot Sport en het gerenommeerde Italiaanse merk van racekleding Sparce hebben zetten hun samenwerking voort. Deze samenwerking gaat al meer dan 30 jaar terug in de tijd. Beide merken richten zich nu samen op het World Endurance Championship, inclusief de iconische 24 uur van Le Mans.

 

De nieuwe PEUGEOT 9X8 Prototype debuteerde vorig weekend op Monza in Italië. Daar reed de auto zijn eerste race, met achter het stuur afwisselend Löic Duval, Gustavo Menezes en James Rossiter. Als officiële partner op het gebied van racekleding voorziet Sparce de coureurs en het team van overalls, handschoenen en schoenen. Daarnaast zijn de auto’s uitgerust met Sparco-veiligheidsgordels. Daarmee zijn zowel veiligheid als comfort verzekerd, in combinatie met een hoge mate van technologie die past bij de avantgardistische designfilosofie van Peugeot Sport.

 

Naast het praktische aspect, is ook esthetiek een fundamenteel onderdeel van het design van de nieuwe overalls. Die zijn zo gemaakt dat ze de perfecte aanvulling vormen op de opvallende kleuren en vormgeving van de PEUGEOT 9X8, inclusief de kenmerkende ‘klauwen’.

 

De overalls zijn gemaakt van meerdere lagen brandwerende materialen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een aantal technologische innovaties, zoals de stof Hocotex met een unieke honingraadstructuur. Die zorgt ervoor dat de stof licht en ademend is, maar toch ook effectieve bescherming biedt tegen vuur. De strategisch geplaatste super-stretch-vlakken bieden de coureurs optimaal comfort. De handschoenen maken gebruik van gepatenteerde HTX-technologie en bieden daarmee superieure prestaties op gebied van grip, flexibiliteit en ademend vermogen, terwijl minder vibraties van de auto’s worden doorgegeven aan de coureur.

Sparco-overalls

Niet alleen de zes coureurs (drie voor iedere auto, plus één reserve), maar ook de monteurs en de pitcrew die verantwoordelijk is voor het bijtanken en het snelle en veilige onderhoud tijdens de race worden van Sparco-overalls voorzien. Deze racekleding is ontworpen voor maximale veiligheid, maar tegelijkertijd ook net zo belangrijke optimale bewegingsvrijheid en ventilatie.


Ook de harnassen dragen in grote mate bij aan de veiligheid van de coureurs. Sparco voorziet Peugeot van op maat gemaakte Prime H-9 EVO-veiligheidsgordels, met een aluminium gesp en afstelmogelijkheden. Deze gordels zijn lichter dan standaard racegordels. Omdat de auto zo compact is, zijn speciaal voor het team modelspecifieke verankeringspunten voor de gordels ontworpen.

De relatie tussen Peugeot Sport en Sparco

De relatie tussen Peugeot Sport en Sparco heeft een lange historie, die teruggaat tot eind jaren ’90. Toen leverde het Italiaanse bedrijf uitrusting voor de rallyauto’s van Peugeot Sport, die uiteindelijk het kampioenschap wonnen. Sindsdien is Sparco altijd onderdeel geweest van de race-activiteiten van Peugeot, van rallycross met de 208WRX en Pikes Peak met de 208 Pikes Peak tot Le Mans met de 908 en Dakar met de 3008DKR. Al deze evenementen brachten het Franse merk de nodige records.
 

Christian Deltombe, teammanager van Peugeot Sport, zegt: “Aan het begin van mijn carrière bij Peugeot was Sparco al onze leverancier voor overalls en harnassen voor de rallysport. Nu, al die jaren later, zijn we nog steeds partners met Sparco. We weten namelijk dat dat de beste keuze is voor optimale prestaties van onze coureurs, met daarbij ook aandacht voor hun veiligheid. Natuurlijk draait het niet alleen om de coureurs. Sparco voorziet het gehele team van precies de race-uitrusting die we nodig hebben. We hebben beide hetzelfde doel, dezelfde teamgeest voor dit spannende nieuwe project. Daarnaast hadden we voor de 9X8 het genoegen om nauw met de ingenieurs van Sparco samen te werken voor de ontwikkeling van het harnas voor de auto. De samenwerking was zeer effectief op gebied van diensten, het vinden van oplossingen en toegevoegde waarde.”

 

Niccolò Bellazzini, Brand Manager van Sparco: “We zijn verheugd om onze officiële technische samenwerking met Peugeot Sport voort te zetten met dit spannende nieuwe hoofdstuk met de 9X8. Zoals de auto nieuwe designstandaarden zet, zo doen de pakken en gespecialiseerde utirusting die we ervoor ontworpen en ontwikkeld hebben dat ook. We zijn ook blij dat het debuut plaatsvond in ons land, Italië, op Monza. We kijken uit naar de volgende fasen van het programma.”


Sparco is een van de meest toonaangevende leveranciers van race-uitrusting ter wereld. Het is actief in veel verschillende kampioenschappen en doet dat altijd met een passie voor innovatie. Het bedrijf werd opgericht in 1977 en is gevestigd in Turijn. Het voorziet de sectoren autosport, lifestyle, kleding en gaming van een uitgebreid aanbod van baanbrekende producten.