SKIP TO CONTENT
EEN FAMILIE AVONTUUR

DE GESCHIEDENIS VAN DE FAMILIE PEUGEOT

 

DE GESCHIEDENIS VAN DE FAMILIE PEUGEOT

Als het vlaggenschip van de Franse industrie, is PEUGEOT een van de belangrijkste pioniers op de internationale automobielindustrie. In iets meer dan 200 jaar is PEUGEOT uitgegroeid tot een merk dat zich kenmerkt door passie en technologische innovaties.

1810

TRANSFORMATIE VAN DE GRAANMOLEN VAN DE FAMILIE TOT EEN STAALGIETERIJ

Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot hebben de werkzaamheden, in de door hun familie gerunde graanmolen, uitgebreid met de productie van stalen hoepels voor de kleermakerij, zaagbladen en veren voor uurwerken.

1891

DE INTRODUCTIE EN SERIEPRODUCTIE VAN DE TYPE 3

De Type 3 was de eerste in serie geproduceerde auto ter wereld (64 exemplaren). Met deze auto werd van Valentigney naar Parijs gereisd en hij reed als volgauto mee met de eerste wielrenwedstrijd Parijs-Brest-Parijs over 2.045 km. In januari 1893 was de PEUGEOT Type 3 de eerste auto die de weg op ging in Italië.

1896

SCHEIDING VAN TRADITIONELE BEDRIJFSTAKKEN EN DE AUTOMOBIELE PRODUCTIE

De zonen van Peugeot Frères zetten de traditionele productie van onder andere fietsen en gereedschappen voort, terwijl Armand Peugeot 'Automobiles Peugeot' oprichtte; een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

1897

DE BOUW VAN DE EERSTE AUTOFABRIEK IN AUDINCOURT, DOUBS

De voormalige werkplaatsen werden verlaten en het bedrijf vestigde zich in de eerste, volledig op de autoproductie gerichte, fabriek in Audincourt. In 1898 wordt ook een tweede fabriek in het Noord-Franse Lille geopend.

1905

INTRODUCTIE VAN HET MERK LION PEUGEOT

De zonen van Peugeot Frères gingen ook auto's produceren onder de merknaam Lion Peugeot. Ze produceerden een ander modellengamma PEUGEOT-auto's om concurrentie te vermijden.

1910

FUSIE TUSSEN DE TWEE MERKEN

De zonen van Peugeot Frères en Armand Peugeot fuseerden hun bedrijven en richtten het bedrijf Automobiles et Cycles PEUGEOT op.  De voertuigen werden vanaf dat moment allemaal door één enkele entiteit vervaardigd.

1912

BOUW VAN DE FABRIEK IN SOCHAUX

In 1929 werden hier alle activiteiten van Automobiles Peugeot ondergebracht, waardoor het grootste industrieterrein van Frankrijk ontstond.

In 2012 vierde deze productielocatie zijn honderdjarig bestaan, waarmee het de oudste, nog operationele autofabriek ter wereld is.

1965

DE GEBOORTE VAN PSA

PSA (Peugeot Société Anonyme) werd opgericht om een holding te worden van de automobielgroep met dezelfde naam, die vandaag de dag alle bedrijven van de PEUGEOT-groep beheert.

In 1976 ontstond PSA PEUGEOT Citroën door de fusie van Citroën S.A. met PEUGEOT S.A.

PSA Peugeot Citroën werd toen in 2016 omgedoopt tot de PSA Group. Deze naam symboliseert de dynamiek van zijn drie sterke automerken, PEUGEOT, Citroën en DS - en van alle andere huidige en toekomstige activiteiten van de groep.

1982

CREATIE VAN L'AVENTURE PEUGEOT

Pierre Peugeot richtte ©L’Aventure PEUGEOT op, een vereniging volgens de Franse wet van 1901. Deze vereniging heeft als missie om het erfgoed van de PEUGEOT-merken te behouden.

Sinds de opening in 1988 verwelkomt het Musée de l'Aventure PEUGEOT in Sochaux elk jaar tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers.

In 2015 verandert de naam in L’Aventure PEUGEOT Citroën DS om de collecties van alle merken van de PSA-groep hierin onder te brengen.

2010

PEUGEOT VIERT ZIJN 200-JARIG BESTAAN

Onder de internationale autopioniers die nog steeds actief zijn, is PEUGEOT een van de weinige waar de nakomelingen van de oprichters nog steeds aandeelhouders zijn en nog steeds managementposities bekleden.