SKIP TO CONTENT

PRODUCTIE NIEUWE PEUGEOT E-EXPERT HYDROGEN VAN START GEGAAN

Een historisch moment voor PEUGEOT: het allereerste Hydrogen-productievoertuig van PEUGEOT rolde 13 december jl. uit de fabriek. Daarmee is PEUGEOT een van de eerste fabrikanten die een lichte bedrijfswagen aanbiedt met keuze uit een verbrandingsmotor, volledig elektrische aandrijving of waterstof-brandstofcelaandrijving (FCEV).

Linda Jackson, CEO van PEUGEOT: “Met de e-EXPERT Hydrogen neemt PEUGEOT het voortouw in een toekomstige, emissievrije technologie die bijzonder relevant is voor de lichte bedrijfswagenmarkt: de waterstof-elektrische technologie maakt intensief dagelijks gebruik mogelijk zonder tussentijds te hoeven opladen. Dat is een doorslaggevend voordeel voor professionals die op één dag enkele honderden kilometers moeten afleggen en vervolgens in steden met milieuzones moeten komen. De waterstoftechnologie die door Stellantis is ontwikkeld en in onze PEUGEOT e-Expert Hydrogen is geïmplementeerd, maakt dergelijke toepassingen mogelijk.
 
De PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen onderscheidt zich door de perfecte integratie van het volledige ‘mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric’-systeem in de motorruimte en in de bodem van de auto. Het resultaat: geen compromis op het vlak van laadvolume en optimale stabiliteit, veiligheid en wendbaarheid dankzij het lage zwaartepunt.
 

De levering van de PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen is per direct gestart. De eerste klant, WATEA by MICHELIN, de jonge dochteronderneming die zich binnen de MICHELIN-groep toelegt op groene mobiliteitsoplossingen, krijgt nog voor de jaarwisseling het eerste exemplaar geleverd.

 

Meer keuze door divers aanbod

De PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen symboliseert de ‘Extended power of choice’-strategie van PEUGEOT, die klanten de mogelijkheid biedt om te kiezen uit een breed scala aan motorvarianten die het best past bij hun specifieke behoeften. De elektrische versie met een waterstof-brandstofcel is opnieuw een bewijs van de snelle ontwikkeling in het geëlektrificeerde aanbod van de Peugeot EXPERT.
 
Amper vijftien maanden na de lancering van de batterij-aangedreven PEUGEOT e-EXPERT in 2020 – die begin 2021 werd uitgeroepen tot International Van of the Year – introduceert het merk de e-EXPERT Hydrogen. De waterstofversie is gebaseerd op de batterij-aangedreven e-EXPERT die in het Franse Hordain wordt geproduceerd, waarna de bedrijfswagen in Rüsselsheim Duitsland wordt omgebouwd tot e-EXPERT Hydrogen bij het competentiecentrum van Stellantis dat toegewijd is aan waterstoftechnologie.

Mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric

De nieuwe PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen innoveert met het ‘mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric’-systeem van STELLANTIS, bestaande uit:
 
  • Een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit om de elektromotor te voeden die de wielen aandrijft
  • Een oplaadbare, 10,5 kWh lithium-ion batterij die in bepaalde fasen van de rit ook de elektromotor aandrijft
 
De nieuwe PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen onderscheidt zich door:
 
  • Zijn vermogen om alle afstanden af te leggen zonder lokale CO2-uitstoot,
  • Zijn vermogen om waterstof te tanken in drie minuten voor een actieradius van meer dan 400 kilometer (WLTP)
  • Een laadaansluiting voor de hoogspanningsbatterij
  • Twee beschikbare lengtevarianten (Standaard en Lang) met hetzelfde laadvolume als de diesel- en batterij-elektrische versies
  • Laadvolume tot 6,1 m³
  • Laadvermogen van 1.000 kg
  • Trekvermogen van 1.000 kg
  • Zijn aanpassingsvermogen aan alle weg- en snelwegomstandigheden, met een maximumsnelheid van 130 km/u.

 

De nieuwe, technologisch hoogstaande PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen heeft een sterk en veelzijdig karakter. Hij is veelzijdig inzetbaar, zowel voor lange afstanden als in stadscentra met strenge milieuzones, rijdt geheel geruisloos en emissievrij en doet geen concessies op het gebied van prestaties, comfort of rijplezier.

Energietransitie

Waterstof wordt een belangrijke pijler van de energietransitie met de aankondiging van verschillende internationale projecten. Met name in Europa groeit het ecosysteem en de European Clean Hydrogen Alliance investeert naar schatting zestig miljard euro om toepassing van waterstof te promoten.