SKIP TO CONTENT

PEUGEOT Sport: 40 jaar innovatie en succes

PEUGEOT Sport viert in oktober 2021 zijn veertigste jubileum. Met de oprichting van Peugeot Talbot Sport in oktober 1981 werd het begin gelegd van PEUGEOT Sport. Sindsdien neemt PEUGEOT Sport met succes deel aan topkampioenschappen en -competities in de autosport over de hele wereld. In de afgelopen vier decennia heeft het Franse merk zich met enkele van de meest iconische auto's in de handen van uitzonderlijke coureurs in de kijker gespeeld als een serieuze speler in de circuitracerij en rallysport.
 
Sinds de overwinning in 's werelds eerste, getimede evenement – de Parijs-Bordeaux-Parijs wegrace in 1895 – maakt PEUGEOT Sport gebruik van autosport om technologie verder te ontwikkelen. Met de deelname aan het Hypercar-programma in het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) met de onlangs onthulde PEUGEOT 9X8 begint PEUGEOT Sport aan een vijfde decennium op het wereldtoneel van de autosport. Het doel: een nieuw glorieus hoofdstuk toevoegen aan het sportieve avontuur dat in oktober 1981 begon.

Statistieken kunnen soms weinig meer dan symbolisch zijn, maar het valt niet te ontkennen dat PEUGEOT Sport al veel meer klinkende overwinningen heeft behaald dan die in de jaren na de oprichting in oktober 1981.
 

Autosport essentieel voor mobiliteit van morgen

"Autosport biedt de auto-industrie een uitzonderlijk technologisch laboratorium voor het versnellen van onderzoek en vooruitgang", stelt Linda Jackson, CEO van PEUGEOT. “Voor ons merk speelt autosport een essentiële rol bij de uitrol van onze modellen en onze plannen voor de mobiliteit van morgen. De veertig autosportjaren van PEUGEOT Sport hebben niet alleen een lange lijst van overwinningen en titels opgeleverd, maar zijn ook een bron van oprechte trots geweest. Het is dit erfgoed dat ons leidt en vooral als springplank dient voor verdere veroveringen, zowel vandaag als in de toekomst.”
 
PEUGEOT Sport, gecreëerd door Jean Todt en aanvankelijk bekend als Peugeot Talbot Sport, heeft talloze iconische auto's geproduceerd, waaronder de gedenkwaardige PEUGEOT 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi en 905, meer recentelijk gevolgd door de PEUGEOT 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR en 208 WRX. De laatste toevoeging aan deze indrukwekkende line-up iconen is de revolutionaire PEUGEOT 9X8 die klaar staat om een centrale rol te spelen in het elektrificatieplan van PEUGEOT, terwijl hij tegelijkertijd de nauwe banden belichaamt tussen de sportieve tak van het merk en het designteam.

Passie en professionaliteit

In de afgelopen veertig jaar hebben de mannen en vrouwen bij PEUGEOT Sport met succes aan legendarische evenementen op zowel wereld- als nationaal niveau deelgenomen. En dat altijd met passie en professionaliteit, twee fundamentele waarden die het huidige team blijven inspireren.
 
Een terugblik op de afgelopen decennia roept onvermijdelijk beelden op van PEUGEOT Sport op weg naar titels en overwinningen in een van de bekendste autosportevenementen ter wereld. Van het FIA World Rally Championship en World Rallycross Championship tot de beroemde Dakar Rally en de 24 uur van Le Mans. Ook de Pikes Peak 'Race to de Clouds' International Hill Climb mag niet ontbreken, evenals deelname aan circuitraces in Frankrijk en elders, plus Formule 1-podia als motorleverancier, en ga zo maar door.

De belangrijkste autosportprestaties van PEUGEOT Sport sinds 1981 zijn onder meer:

  • 5 World Rally Championship constructeurstitels in 1985, 1986, 2000, 2001 en 2002.
  • 4 World Rally Championship rijderstitels, met Timo SALONEN, Juha KANKKUNEN en Marcus GRÖNHOLM (tweemaal).
  • 3 Intercontinental Rally Challenge rijders- en constructeurstitels (2007, 2008 en 2009).
  • Een lange lijst van nationale rallytitels.
  • 3 overwinningen in de 24 uur van Le Mans, in 1992 (met Yannick DALMAS/Derek WARWICK/Mark BLUNDELL), 1993 (Christophe BOUCHUT/Eric HÉLARY/Geoff BRABHAM) en 2009 (Marc GENÉ/David BRABHAM /Alex WURZ).
  • 3 overwinningen op Pikes Peak Hill Climb, in 1988 (met Ari VATANEN), 1989 (Robby UNSER) en 2013 (Sébastien LOEB).
  • Super Touring-titels, waaronder de Duitse Super Tourenwagen Cup-titel van 1997 met de 406 (Laurent AÏELLO).
  • 7 Dakar-overwinningen, in 1987 (met Ari VATANEN), 1988 (Juha KANKKUNEN), 1989 en 1990 (Ari VATANEN), 2016 en 2017 (Stéphane PETERHANSEL) en 2018 (Carlos SAINZ).
  • 1 World Rallycross Championship-titel (2015).

Honger naar overwinning

In de loop der jaren hebben de verschillende kampioenen die met deze auto's hebben gereden – waarvan velen een onuitwisbare stempel hebben gedrukt in hun tijdperken en disciplines – kunnen rekenen op de nauwgezette, gewetensvolle, strijdbare en innovatieve teamleden van PEUGEOT Sport. Ze hebben samen met de managers, die de opeenvolgende programma’s hebben geleid, de kleuren van het merk hoog en trots gedragen. De honger naar overwinning van vroegere bestuurders zoals Jean Todt, Corrado Provera, Jean-Pierre Nicolas en Bruno Famin – om er een paar te noemen – werd consequent gedreven door een zekere vastberadenheid om iedereen samen te brengen, te innoveren, te inspireren en de drang om vooruit te willen.

 

Autosport zit diepgeworteld in het DNA van de Franse mobiliteitsaanbieder. Om die reden zijn alle programma's van PEUGEOT Sport gericht op het ondersteunen van een bepaalde visie of technologische strategie van PEUGEOT op gebieden variërend van veiligheid en prestaties tot nieuwe vormen van energie, efficiëntie, elektronica en rijhulpmiddelen.

 

BELANGRIJKE MIJLPAAL

Elektrificatie staat vandaag centraal in het Hypercar-programma van PEUGEOT Sport met de PEUGEOT 9X8 in de 24 uur van Le Mans en het FIA WEC. Dit programma symboliseert de inzet van de plannen van PEUGEOT voor de mobiliteit van morgen en draagt bij aan nieuwe onderzoeken. Coureurs stellen nieuwe ideeën op de proef ten behoeve van alledaagse automobilisten in een zogeheten racetrack-to-street-cyclus. In oktober 2021 viert PEUGEOT Sport zijn 40-jarig jubileum, wat weliswaar een belangrijke mijlpaal is, maar slechts een stap is op de lange weg naar nog meer verrijkende doorbraken, ervaringen en avonturen.