SKIP TO CONTENT

8 TIPS OM JE NOOIT MEER TE VERVELEN IN DE FILE

Wie kent ze niet, de vragen "Hoe is het lang nog?" en "Zijn we er al?" van kinderen die zich vervelen op de achterbank terwijl je vaststaat in een eindeloze file? Ook al vertrek je ruim op tijd om niet te hoeven stressen onderweg, in dat soort situaties valt het niet altijd mee om je niet te ergeren en rustig te blijven. Om je te helpen de sfeer in de auto goed te houden, hebben we een aantal tips verzameld waarmee je de tijd op een leuke manier kunt doorkomen wanneer je in de file staat. Ook als je alleen in de auto zit.

Tip 1: Maak nieuwe vrienden

Mocht het weer het toelaten, draai het raampje open. Kijk om je heen en begin een praatje met je buurman of buurvrouw als de auto naast je ook het raampje open heeft. Sommigen zullen misschien wat vreemd opkijken, maar je zult merken dat je al snel nieuwe vrienden maakt!
 

Tip 2: Werk aan je talenkennis

De tijd die je verdoet tijdens het wachten op een tolplein in Frankrijk of als de 'autobahn' weer eens 'gesperrt' is vanwege een ongeluk, kun je prima besteden aan het bijspijkeren van je Frans of Duits. Of je probeert wat Spaans of Italiaans op te doen. Stem af op een plaatselijke radiozender of kijk om je heen voor inspiratie. Als je de smaak te pakken krijgt, kun je voor je volgende reis een audiocursus aanschaffen!
 

Tip 3: Zet een muziekje op

Muziek in de auto verhoogt de sfeer, daarmee vertellen we je natuurlijk niets nieuws. Maar heb je al eens gedacht aan het organiseren van een muziekquiz onderweg? Zet iets op en laat je kinderen of partner raden wie de band, zanger of zangeres is, welk jaar het nummer is uitgebracht of welke hits de artiest nog meer heeft gescoord. Gebruik je fantasie en ontdek hoe leuk het is om je muziekkennis over te brengen en uit te breiden. Mocht je even geen inspiratie meer hebben, dan kun je natuurlijk altijd nog uit volle borst meezingen. Als het even kan met z'n allen!
 

Tip 4: Peugeot-bingo

Peugeots genoeg op de weg, zeker in Frankrijk. Maar ken je ook allemaal? En kun je uit elkaar houden? Zo niet, dan kun je spelenderwijs je Peugeot-kennis vergroten door een paar bingokaarten te maken met bijvoorbeeld een twaalftal Peugeot-modellen door de jaren heen. Kies voor de afzonderlijke kaarten verschillende uitvoeringen, carrosserievarianten of kleuren. Wie alle auto's op zijn kaart als eerste heeft afgevinkt, wint!
 

Tip 5: Kentekenspel

Je kent het spelletje misschien wel: iedereen moet zo snel mogelijk een stad of land noemen waarvan de naam begint met de eerste letter van het kenteken van de auto die je inhaalt. En als je bijvoorbeeld in Duitsland ergens rijdt waar veel kentekens dezelfde beginletter hebben, kun je ook de laatste letter nemen. In plaats van aardrijkskundige namen kun je ook iets anders kiezen. Dierennamen bijvoorbeeld, dat doet het zeker bij kleinere kinderen altijd goed!
 

Tip 6: Yoga on the road

Sta je elke ochtend in dezelfde file? Dan is autoyoga misschien wel iets voor jou! Natuurlijk zijn de fysieke mogelijkheden in de auto beperkt, zeker als je achter het stuur zit. Maar je zult merken dat ook eenvoudige ademhalings- of rek- en strekoefeningen je al meer ontspanning en rust geven. In gespecialiseerde winkels en webshops zijn eventueel audiocursussen verkrijgbaar.
 

Tip 7: Beluister podcasts

Als podcasts niet bestonden, zouden ze moeten worden uitgevonden als tijdverdrijf voor in de auto. Het aanbod is overweldigend: van wereldnieuws, sport, koken of wetenschap, tot minder gangbare onderwerpen als de ideale manier om T-shirts in je kast op te bergen. Zo leer je nog eens wat onderweg!
 

Tip 8: Autofitness

Squats doen of in de weer gaan met gewichten zal lastig zijn in de auto. Maar gelukkig zijn er genoeg fitnessoefeningen die je wel achter het stuur kunt doen. Een strakke sixpack voor het strandseizoen is misschien geen realistisch doel, maar 's avonds thuiskomen zonder nekklachten is best een aardig resultaat om te beginnen!