SKIP TO CONTENT

ZOEKTOCHT NAAR STIJL EN ALLURE

MET ARNO KANTELBERG
Stijlpastoor des Vaderlands Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, doet maandelijks verslag van zijn zoektocht naar stijl en allure. Deze keer over het Peugeot logo.

Ik ben van de blije generatie die altijd opgewekt is als de auto wordt betreden. We gaan ergens naartoe, de zon schijnt aan de horizon, het avontuur lonkt… heerlijk.

Die vrolijke ondernemingszin is ’s avonds nog nét iets groter dan overdag. Als ik de auto open klik en de zijspiegels zich breed maken, verschijnt er onder die spiegels het schijnsel van een leeuw op het asfalt – het logo van Peugeot. En dat schijnsel is scherper als de duisternis is gevallen.

Het is een gimmick, waar een gedachte achter zit; zo weet je als bestuurder bij welk portier je moet instappen. Het is, in alle eerlijkheid, een licht overbodige handigheid, maar zijn dat eigenlijk niet vaak de beste? Niet alles in het leven moet nuttig zijn. Soms moet je ook dingen doen voor de lol, of gewoon omdat het kan.
 

Maar wat hier wel helpt, is dat mijn parelwitte Peugeot 308 SW het nieuwe logo voert. Dus niet de de staande leeuw die wij in Nederland zo goed kennen uit de heraldiek (en van het shirt van het Nederlands Elftal), maar de trotse leeuwenkop in het wapenschild dat in 2021 door Peugeot werd geïntroduceerd. De staande leeuw lijkt te krabben (al deed-ie ook altijd een beetje denken aan de zombie’s uit de Thriller-video van Michael Jackson), de nieuwe leeuw brult. Hoewel het misschien niet zozeer brullen is wat-ie doet; het lijkt er meer op dat hij er mee dreigt - misschien nog wel intimiderender.
Het sterkste logo is vaak het simpelste logo. Veel simpeler dan de M van McDonalds kom je het niet vaak tegen. Maar nog mooier is het logo dat simpel oogt (het vogeltje van Twitter), doch een diepere betekenis suggereert (vogel: vrijheid).

De leeuwenkop sierde eerder de motorkap van auto’s in de ruim twee eeuwen oude geschiedenis van Peugeot. Wat er in al die jaren niet is veranderd, is de eigenschappen die zo’n brullende leeuw communiceert: kracht, macht. En je zou ook kunnen zeggen: allure. Kijk maar eens naar die gestileerde manen die de dreigende leeuwenkop omhullen. De diepere betekenis hier: brute kracht en design gaan prima samen. Kijk wat dat betreft ook maar eens naar de nieuwe Peugeot 408.