SKIP TO CONTENT

ZOEKTOCHT NAAR STIJL EN ALLURE

MET ARNO KANTELBERG
Stijlpastoor des Vaderlands Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, doet maandelijks verslag van zijn zoektocht naar stijl en allure.
Deze maand een focus op hoe geef je allure aan een auto?
 
 

Hoe geef je allure aan een auto?

Allure betekent volgens de Dikke Van Dale ‘indrukwekkend zijn’, maar ik weet niet of ik dat wel zo’n goede vertaling vind. In het Frans klinkt het toch spannender, verleidelijker ook, zeker als je het op z’n Frans uitspreekt en de u een seconde langer over de tong laat rollen: Allure
 

Allure is zo’n woord dat iedereen kent, maar niemand weet precies hoe je de betekenis moet omschrijven. Allure heeft met uitstraling te maken, en ook met verleiding. Er kleeft ook een zekere klasse aan het woord.
 

Dus is de nieuwe slogan van Peugeot te begrijpen: ‘Power to allure.’ Slim ook, die combinatie van Engels, wat toch de internationale taal is, met de charme van het Franse woord allure.

NIEUWE PEUGEOT 408

Maar hoe geef je allure vorm? Hoe krijg je een auto zo ontworpen, dat hij allure uitstraalt?
 

Sinds twee jaar houdt Matthias Hossann zich als hoofdontwerper van Peugeot met die vraag bezig. Afgelopen oktober kwam hij op de Paris Motor Show met het antwoord op de proppen: de nieuwe Peugeot 408.
 

De 42-jarige Hossan is bescheiden van omvang en van inborst, maar hij heeft met deze kakelverse crossover een magnifiek model afgeleverd. De Hossann-handtekening is goed zichtbaar, met name in de belijning, maar ook in de details: de omgekeerde uitsparing in de achterbumper; de ‘kattenoren’ op de achterzijde van het dak om de luchtstroom optimaal te leiden; de verdiept liggende motorkap; de zwarte decoratieve luchtinlaten rondom de vertrouwde lichtgevende ‘slagtanden’, enzovoort.

PEUGEOT e-Legend

Maar de klasse van deze nieuwe 408 komt niet uit de lucht vallen. Matthias Hossann mag dan pas twee jaar actief zijn als hoofdontwerper, daarvoor was hij zeven jaar verantwoordelijk voor de concept cars van Peugeot.
 

In die rol creëerde hij het model dat e-Legend wordt genoemd. Het is een moderne interpretatie van de legendarische Peugeot 504, inclusief stoelen die – very seventies – met velours zijn bekleed.
 

Omdat de e-Legend (nog?) niet voorbij het stadium van concept car is gekomen, weet de wereld er nog niet van. Maar als je wil weten waar de allure van de nieuwe 408 al de kop opstak, werp dan een blik op de e-Legend, de auto die zijn naam zeker eer aan zal doen als hij ooit in productie wordt genomen. Was getekend: Matthias Hossain.