SKIP TO CONTENT

ZOEKTOCHT NAAR STIJL EN ALLURE

MET ARNO KANTELBERG
Stijlpastoor des Vaderlands Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, doet maandelijks verslag van zijn zoektocht naar stijl en allure.
Deze keer over Het Schoenenkwartier.

Mijn Peugeot 408 gleed op de elektrische aandrijving zacht snorrend het Raadhuisplein op in Waalwijk. Eigenlijk mag je hier het plein niet oprijden met de auto, maar het was een rustige maandagochtend in het centrum van Waalwijk en hier lag ook mijn bestemming van de dag. Dit statige pand was ooit het raadhuis van Waalwijk (in 1929 door Alexander Kropholler gebouwd), maar sinds vorig jaar huist hier een bijzonder museum. Daar ging ik op bezoek in mijn zoektocht naar allure.
 

Het Schoenenkwartier

Sinds het voorjaar van 2022 is in een vleugel van het oude raadhuis Het Schoenenkwartier gevestigd (voorheen het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum). Die locatie is niet toevallig gekozen; Waalwijk is het hart van het lintvormige gebied in Brabant dat De Langstraat wordt genoemd. De Langstraat was in de eerste helft van de vorige eeuw hét hoofdkwartier van schoenen en leer in Nederland.

Ooit waren er in De Langstraat meer dan 200 schoenfabrieken actief. De erfenis van schoenmakers in dorpen als Waalwijk, Dongen en Loon op Zand tref je nog altijd aan in Waalwijk, bijvoorbeeld in het hoofdkantoor van de nog altijd actieve schoenmakers van Greve. Maar in Het Schoenenkwartier is al die geschiedenis gebundeld.
In Het Schoenenkwartier is een collectie van twaalfduizend schoenen verzameld op een oppervlakte van drieduizend vierkante meter (inclusief museumcafé met knappe koffie).

Hier wordt niet alleen tentoongesteld, er zijn ook publieke labs, eentje waarin de bezoeker zelfs zelf aan de slag kan gaan.

Verder is er een kenniscentrum, maar ook een installatie waar alle stappen tijdens het vervaardigen van een schoen worden getoond, van looien tot veteren. En dáár zie je het echte ambacht. Allure is iets wat voor je opdoemt, de uitstraling van iets of iemand. Maar wie Het Schoenenkwartier bezoekt, kan niet anders dan concluderen dat allure ook schuilt in iets anders, namelijk in het ouderwetse handwerk. Echte ambacht bezit de air van ware allure.