SKIP TO CONTENT

ZOEKTOCHT NAAR STIJL EN ALLURE

MET ARNO KANTELBERG
Stijlpastoor des Vaderlands Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, doet maandelijks verslag van zijn zoektocht naar stijl en allure.
Deze maand een focus op het nieuwe logo van Peugeot en de nieuwe 308.
 
 

BRULLEND LOGO

Mijn eerste lease-auto koos ik op basis van een foto die ik in de folder had zien staan. Het model was gloednieuw en nog niet leverbaar, maar de neus van deze auto gaf de doorslag. Bestel maar.

De neus was als van een haai, met dat verschil dat een haai geen logo van een leeuw op zijn neus heeft gestanst. Mijn eerste lease-auto was namelijk een Peugeot 407 en volgens mij was ik een van de eerste rijders van dat model in Nederland.

 

Nu klinkt de combinatie van een haai en een leeuw als een overkill aan roofdieren, maar de leeuw die Peugeot in 2004 in het logo voerde, dat was nog de speelse variant. Deze leeuw had in 1975 zijn entrée gemaakt in het logo, als een gestileerde variant van de leeuw die in de jaren veertig en vijftig al door Peugeot werd gebruikt. De leeuw op mijn 407 stond rechtop, alsof hij een pootje wilde geven aan het baasje – vriendelijk en speels, ik zei het al.

Sinds vorig jaar voert Peugeot een ander logo: een brullende leeuwenkop in een zwart wapenschild. Daar is niks speels aan, dit is een toonbeeld van trots. Die brullende leeuw pronkt pontificaal op de grille van mijn nieuwe Peugeot 308 sw. Hij glimt ook behoorlijk, maar dat is omdat ik van poetsen houd. De neus van mijn parelwitte 308 kent ook een combinatie van roofdieren. Deze keer geen haai, maar dagrijverlichting in de vorm van twee sabeltanden aan weerszijden van de grille, een beetje zoals David Bowie’s snijtanden voor zijn cosmetische operatie.

 

Mensen (ik ook) hebben altijd behoefte om nieuwe modellen te vergelijken met iets bestaands. Maar het design van de 308 is letterlijk onvergelijkbaar. Ik kan geen ander model bedenken waar hij op lijkt, zelfs niet een uit de rijke geschiedenis van Peugeot. Voor mensen zoals ik die graag in een unieke auto rijden, is dat een geruststellend gegeven.

It’s a handsome thing, isn’t it,”

schreef de recensent van het Britse TopGear onderkoeld over de nieuwe 308 sw, wat klopt, want het is in alle opzichten een heerlijk ontwerp. Als ik mijn 308 in de parkeergarage onder mijn woning heb geparkeerd, blijf ik soms even staan om ’em te bewonderen.

 

Naast een fijne neus is er ook sprake van een knappe kont. De lijnen van die sabeltandlampen glijden eigenlijk moeiteloos door naar de achterzijde. Centraal op die kont stulpt het wapenschild met het logo een beetje uit, alsof de leeuw je daadwerkelijk wil toebrullen.

 

Verleidelijke neus, knappe kont, een mens zou voor minder z’n hoofd omdraaien. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de wieldoppen die, wanneer ze draaien, lijken op roterende klauwen. Dus nóg een roofdier.