Peugeot e-LEGEND Concept - #Unboring the future

PEUGEOT e-LEGEND - Concept car

#Unboring the future

Omdat saaiheid geen deel uitmaakt van ons DNA, omdat onafhankelijkheid niet rijmt met monotonie, omdat de energietransitie niet 120 jaar automobiele geschiedenis uitwist: PEUGEOT introduceert de e-LEGEND CONCEPT. Dit spannende studiemodel laat zien hoe rijplezier in de toekomst vorm krijgt. Met zijn realistische en zeer vooruitstrevende karakter verwijst dit voorproefje van de toekomst naar de genen en de indrukwekkende historie van het merk PEUGEOT.

De PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT wordt gepresenteerd tijdens de Autosalon van Parijs 2018.

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT is niet alleen een technologisch uithangbord. Dit is de toekomstvisie van het merk PEUGEOT, die is gericht op een optimistische en bijzonder leuke toekomst. Bij PEUGEOT staan autonomie en elektrisch rijden garant voor nog meer rijbeleving. Saaiheid zal nooit deel gaan uitmaken van ons DNA.
Jean-Philippe IMPARATO, CEO van PEUGEOT

#UNBORING THE FUTURE
Als grote speler op het gebied van elke technologische revolutie ziet PEUGEOT de energietransitie met vertrouwen tegemoet. Bij het merk is men ervan overtuigd dat technologie altijd in dienst moet staan van het rijplezier. Onze visie van een opwindende toekomst: een maximale keuzevrijheid wat betreft de carrosserievorm, het aandrijftype en de rijvorm. Er zijn nieuwe gebieden te veroveren, nieuwe uitdagingen om aan te gaan: het merk PEUGEOT blijft vol gas richting de toekomst gaan. Al onze modellen zullen zich blijven kenmerken door praktische eigenschappen, een fraai uiterlijk en een opwindend karakter. De belichaming van deze visie is de e-LEGEND CONCEPT!  Een begerenswaardige auto die een maximale bewegingsvrijheid biedt en keuze biedt uit tal van plezierige zaken: #UNBORING THE FUTURE.

Tijd vinden

Met de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT willen we het concept van 100% autonoom, elektrisch en connected intensiveren en verfijnen. De Responsive i-Cockpit is doorontwikkeld om passagiers een alomvattende rijervaring te geven die specifiek is afgestemd op de 4 beschikbare rijmodi.
Aude BRILLE, hoofd strategie bij PEUGEOT

In de huidige tijd waarin we constant onder druk staan, is het vinden van tijd voor jezelf wellicht het meest waardevolle dat er is. Autonoom rijden levert hier een belangrijke bijdrage aan en creëert nieuwe manieren om de rijtijd te benutten.

De PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT biedt vier rijmodi om de auto optimaal af te stemmen op de verkeerssituatie en de gemoedstoestand van de bestuurder.

Twee autonome modi:

 • SOFT: is gericht op het comfort van de inzittenden. De weergave op digitale schermen en het informatiedisplay is beperkt tot een minimum,
 • SHARP: gericht op precisie en dynamiek. Maximale verbinding met digitale activiteiten mogelijk (social media, agenda etc...).

In de autonome modus kenmerkt de interieurconfiguratie van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT zich door:

 • Een stuurwiel dat zich als gevolg van de by wire stuurtechnologie terugtrekt onder de sound bar om het 49-inch scherm volledig zichtbaar te maken
 • Voorstoelen waarvan de rugleuning wordt gekanteld in een comfort-stand
 • Armsteunen aan de zijkant die automatisch tevoorschijn komen, waardoor er een groot opberggedeelte en een gedeelte voor inductieladen beschikbaar komt
 • De belangrijkste bedieningselementen die toegankelijk blijven via de middenconsole die is geintegreerd in de bestuurdersstoel.

De inzittenden kunnen vervolgens genieten van hun favoriete vrijetijdsbesteding: ze kunnen videogames spelen of een film kijken, zowel in het gebogen centrale display als in de schermen die in de zonnekleppen zijn geïntegreerd.

 Twee handmatige modi:

 • LEGEND: cruisemodus met drie meters die we kennen van de 504 Coupé en een digitale weergave van hout op de verschillende schermen
 • BOOST: dynamisch en prikkelende rijmodus dankzij de krachtige elektromotor. 180° projectie van de weg op  een groot display waardoor je ondergedompeld wordt in de driving experience.

We zijn er trots op dat onze state-of-the-art Houndify-technologie zich aan boord van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT bevindt. De moderne en aantrekkelijke Coupé is een perfecte aanvulling op onze spraakgestuurde kunstmatige intelligentie- en conversatietechnologieën. De rijbeleving is nog nooit zo intuïtief geweest.
Keyvan MOHAJER, medeoprichter en CEO, SoundHound Inc.®

Dankzij een samenwerking met SOUNDHOUND Inc.®,  een leider op het gebied van kunstmatige intelligentie-technologieën, biedt de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT een spraakgestuurde persoonlijke assistent die geschikt is voor autonoom rijden. Met behulp van een enkele zin kan de bestuurder het rijkarakter van de auto veranderen, luisteren naar zijn favoriete afspeellijst en zelfs de elektrisch bediende portieren van de auto openen en sluiten. Het systeem reageert met de gedigitaliseerde stem van Gilles Vidal (designdirecteur PEUGEOT)  en het werkt met 17 talen. Binnen 2 jaar zal een versie van dit systeem leverbaar worden voor de modellen van het merk PEUGEOT.

PEUGEOT en FOCAL mixen vraag en innovatie voor een unieke geluidservaring.
Van welke geluidsbron er ook gebruik wordt gemaakt, de akoestische architectuur van FOCAL® zorgt voor een optimale geluidsweergave. Als voorbode van een toekomst met ‘embedded sound’ is het systeem dat is te vinden in de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT specifiek ontworpen om twee verrassende nieuwe geluidsfuncties te bieden:

 • Het ‘mapping’, dat het mogelijk maakt om bijvoorbeeld de navigatiemededelingen alleen naar de bestuurder te sturen, terwijl de andere inzittenden naar muziek luisteren
 • Het ‘zoning’, wat een totale individualisatie van de inhoud mogelijk maakt, waardoor elke passagier in een soort audiobubbel wordt geplaatst zonder te worden gestoord door de muziek van andere inzittenden.

Vooruitkijkend met een indrukwekkende historie

 Een moderne, scherper gelijnde Coupé. Dit ultra-technische uithangbord van rijplezier borduurt voor op het DNA van de PEUGEOT 504 Coupé. DE PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT projecteert ons naar de nabije toekomst, zonder te blijven hangen in het verleden. Het laat zien welke aanpak we hanteren bij het aanpassen van het  PEUGEOT design op de nieuwe technologische uitdagingen die de auto-industrie moet aangaan.
Gilles VIDAL, designdirecteur PEUGEOT

We wilden een esthetische, technologische en alomvattende beleving bieden in een compacte coupé, dat vormde voor ons de leidraad gedurende het project. Dit realisme met betrekking tot afmetingen en proporties maken de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tot zo’n indrukwekkend totaalpakket en het model is de belichaming van onze ambitie met zijn moderne en energieke karakter.
Matthias HOSSANN, hoofd van PEUGEOT concept cars

De PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT laat het DNA van het merk optimaal tot zijn recht komen door de historie van het merk te koppelen aan de meest geavanceerde technologieën in de auto-industrie.

PEUGEOT laat zien dat een auto met hoogstaande technologie evengoed heel begerenswaardig kan zijn. De keuze voor een coupé-carrosserie bij deze autonoom rijdende auto brengt de rijervaring naar een nog hoger plan, mede dankzij realistische en pragmatische proporties. De ontwikkeling van nieuwe platforms met elektrische aandrijflijnen geven de designers veel meer keuzevrijheid en de technische beperkingen als gevolg van de toepassing van traditionele verbrandingsmotoren komen te vervallen.

Een atletisch en sensueel uiterlijk
Hoe vooruitstrevend zijn techniek ook is, het design van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT bevat tal van verwijzingen naar de geschiedenis van het merk. De fraaie designkenmerken van de funauto 504 Coupé hebben opnieuw vorm gekregen:

 • Een licht, atletisch, scherp en sensueel ogende vorm
 • Een naar achteren toe gericht passagierscompartiment, met grote ramen

Aan de voorzijde is het model te herkennen aan een vorm met 3 klauwen en twee dubbele modules. Het technische gedeelte is geplaatst onder de koplampen en herbergt alle functies van de rijassistentiesystemen. De gehele voorzijde wordt omsloten door de voorpanelen en in tweeën gedeeld door een zwarte dwarsverbinding van aluminium, die verwijst naar de traditionele verchroomde metalen bumpers van weleer. Aan de achterzijde zien we eveneens lichtunits met 3 klauwen, zoals die zo kenmerkend zijn voor de modellen van het PEUGEOT, uitgevoerd op een zeer technisch ogende wijze. Het derde remlicht, dat aan de bovenzijde van de achterruit is geplaatst, strekt zich uit over de volledige breedte.

De flanken zijn ingedeeld in 3 stroken met een uitbreiding van het technische platform in het onderste gedeelte en een groot glasgedeelte, waarbij de metaal/glas-verhouding van de PEUGEOT 504 Coupé als voorbeeld diende. Deze grote glasoppervlakken zorgen voor veel licht in het interieur van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT. De wielkasten hebben een concave vorm en de exemplaren aan de voorzijde zijn voorzien van luchtopeningen. De metalen boogvorm rond de zijruiten benadrukt deze vorm terwijl de achterruit op een fraaie wijze wordt omlijst. Zichtbaar voor de gebruiker die gaat vertrekken worden vanaf de buitenkant onder de achterste zijruit een persoonlijke welkomstboodschap en het laadniveau van de auto geprojecteerd. Het attendeert tevens mensen buiten de auto op het feit dat de auto autonoom rijdt. De touch-bediening van de portieren is op fraaie wijze verwerkt in de zijruit.

De carrosserie is grijs van kleur, met een champagne-achtige gloed. Afhankelijk van het buitenlicht verandert de kleur van een chroomachtige tint die de gehele omgeving reflecteert tot een metaalachtige look van gepolijst brons. Het proces dat hierbij wordt toegepast, is identiek aan het proces dat grote parfumfabrikanten gebruiken voor hun flessen.

De afmetingen van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT (in mm):

 • lengte: 4.650
 • breedte: 1.930
 • hoogte: 1.370
 • wielbasis: 2.690.

De wielen hebben een diameter van 19 inch en ze zijn voorzien van MICHELIN® banden uit de serieproductie.

Hoge eisen met betrekking tot de materialen
Om een elegant en licht ogend interieur te realiseren, hebben de designers zich gericht op warm ogende materialen die een fraaie tegenhanger vormen voor het ‘koude’ digitale materiaal, waardoor traditionele en moderne elementen op een geslaagde manier worden gecombineerd.

Verder maakt velours een comeback! Het wordt voor tal van zaken gebruikt als gevolg van het zijdeachtige en plezierige gevoel bij het aanraken. Het velours wordt op een slimme manier gecombineerd met een moderne technische structuur dat meer vrijheid biedt met betrekking tot de aankleding. De stof wordt digitaal geweven en is speciaal voor de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT voorzien van glimmende  draden die de glans van velours nabootsen. Dit materiaal is te vinden in de PEUGEOT 3008 en 5008.

De bovenste delen en de portieromlijsting zijn gemaakt van paldao-hout, dat afkomstig is van onze partner HERVET MANUFACTURIER®. Dit uit hernieuwbare bossen afkomstige exotische hout doet erg denken aan meubelen uit de jaren 60, met roséhout en ebbenhout. De donkere nerf van deze houtsoort laat het turquoise/blauw op de stoelen en de vloer nog beter tot zijn recht komen. Deze moderne interpretatie van het hout doet denken aan de dashboardafwerking van de GT-uitvoeringen van de PEUGEOT 3008, 5008 en 508.

Om het gevoel van onderdompeling en personalisatie van het interieur af te ronden, zorgt een geurdispenser voor een prettig ruikend interieur. EX-NIHILO® heeft twee parfums ontwikkeld voor de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT.

Een gevoel van onderdompeling en warmte
Ons doel: ervoor zorgen dat de bestuurder een goed gevoel heeft over zijn auto, wat zijn rijstijl ook is. Hoogstaande technologie wordt op fraaie wijze gecombineerd met deftige materialen.

Het digitale materiaal (of de digitale interpretatie van echte materialen) kan worden opgedeeld in twee categorieën: brons-achtige lijnencombinaties of lijnen die hout nabootsen. Dit digitale materiaal wordt getoond op 16 displays van verschillende maten. Bijvoorbeeld: het gebogen 49 inch display onder de voorruit, het display van 29 inch in de portieren en displays van 12 inch in de zonnekleppen. Alles is in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de digitale materialen op fraaie wijze in het passagierscompartiment worden opgenomen. De middenconsole biedt toegang tot de voornaamste rij-instellingen via een draaiknop en een 6-inch touchscreen. Links naast het stuurwiel zit een digitale reeks tuimelschakelaars, met configureerbare knoppen die specifiek zijn voor de verschillende rijmodi.

Voor het design van de H-stoelen en de verticale bekleding diende de PEUGEOT 504 Coupé als inspiratiebron: een grotere interieurruimte in combinatie met afmetingen die zo compact mogelijk zijn, met stoelkussens die dankzij schuim met vormgeheugen voor comfort en een goede ondersteuning zorgen. De hoofdsteunen zijn verstelbaar, kunnen volledig wegzakken en zijn geintegreerd in de stoelen.

De PEUGEOT Responsive i-Cockpit® borduurt voort op de PEUGEOT i-Cockpit® waarover de modellen van het merk beschikken. Het omvat een headset met 3 knoppen en een zeer compact stuurwiel.

Een volledig elektrische aandrijflijn
Als realistische visie van de energietransitie die het merk doormaakt, wordt de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT aangedreven door een volledig elektrische aandrijflijn. Met 100 kWh accu’s levert de motor een koppel van 800 Nm en een vermogen van 340 kW, dat wordt verdeeld over de vier aangedreven wielen. Door dit vermogensniveau vergt de sprint van 0 naar  100 km/h minder dan 4 seconden en de topsnelheid bedraagt 220 km/h. De actieradius is 600 km volgens de WLTP-testmethode, waarbij 500 km actieradius gerealiseerd wordt in 25 minuten dankzij de mogelijkheid om snel te laden. De PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT maakt comfortabel emissievrij rijden mogelijk doordat inductieladen tot de mogelijkheden behoort.