Optimaal gebruik airco in de auto

Tips voor optimaal gebruik van de airconditioning

Vroeger reed iedereen bij warm weer of bij beslagen ramen rond met de ramen van de auto open. Tegenwoordig is dat bijna niet meer nodig. De meeste nieuwe auto’s zijn namelijk voorzien van airconditioning (AC). De installatie biedt heerlijke verkoeling in de zomermaanden. Maar ook in de winter heeft het zin om de airco te gebruiken. Lees alles over optimaal gebruik van uw airconditioning.

 1. Open uw ramen bij vertrek
  Bij (extreem) warm weer is het verstandig om toch uw ramen voor korte tijd te openen. Dit geeft de warme lucht de mogelijkheid om uit de auto te ontsnappen. Sluit daarna uw ramen, zodat de airco goed functioneert. Doordat de warme lucht grotendeels uit de auto verdwenen is, zal het effect van de AC sneller merkbaar zijn.
 2. Regel de temperatuur in uw auto
  Het is geen geheim dat het gebruik van de airconditioning invloed heeft op uw brandstofverbruik. Wilt u de temperatuur in de auto regelen middels uw airco? Zorg er dan voor dat het verschil tussen de temperatuur buiten en binnen niet te groot is. Zo beperkt u het brandstofverbruik. Bij een volautomatische airco gebruikt u hiervoor de functie ‘automatisch’.
 3. Optimale warmtecirculatie
  Gebruik de bovenste uitstroomopeningen bij een handmatige airco. Zo heeft u altijd de optimale warmtecirculatie tijdens een autorit.
 4. Schakel de airco uit bij zware belasting
  Heeft u een aanhanger achter de auto of rijdt u door berggebied? Schakel de airco even uit als uw auto hard moet werken. Dit scheelt motorvermogen en bespoedigt de reis.
 5. Schakel de airco uit voor aankomst
  Zet de AC ongeveer 15 minuten voordat u op uw bestemming arriveert uit. Dit geeft de condensor van de installatie alvast de ruimte om vocht kwijt te raken door de warmte van het motorblok. Zo vermindert u de kans op bacteriën en zal de airco geen vochtige lucht uitblazen bij de volgende rit. Ook uw ramen slaan nu niet aan.
 6. Regelmatig gebruik
  Niet gebruik van de airco kan extra slijtage veroorzaken. Als de AC niet in werking is, wordt de olie in het systeem niet verdeeld. Deze olie zorgt juist voor smering van de onderdelen. Zet de airco daarom regelmatig aan en laat tenminste één keer per jaar een airco-check uitvoeren. Dit kan bij uw dealer.
 7. Schoonmaken airco
  Bij een airco-check wordt onder andere uw airconditioning goed schoongemaakt. Dit voorkomt schimmels en nare luchtjes en verwijdert bovendien bacteriën. Zorg er zelf voor dat de luchtinlaten aan de buitenkant vrij zijn van bladeren en vuil, zodat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd.
 8. Airco in de wintermaanden
  Airconditioning is niet alleen een product voor de luxe van verkoeling. Als het buiten koud en vochtig is, kunnen de ramen van de auto beslaan. Met een goed werkende airco is de waas op de ramen binnen korte tijd verdwenen. Gebruik van de AC bevordert dus ook uw veiligheid. Wacht altijd totdat u weer volledig zicht heeft. Voor het rondrijden met beslagen ramen worden namelijk boetes uitgedeeld.

Airco-service Peugeot

Peugeot heeft een aantal servicepakketten ontwikkeld om uw airco-installatie gezond te houden. Zo bent u altijd verzekerd van een optimaal functionerende installatie. Bij een airco-check voert een monteur een algehele controle uit en laat daarbij op onder andere: de algemene staat van de leidingen, de druk van het koudemiddel en de temperatuur van de lucht die wordt uitgeblazen. Ontdek alle voordelen van Peugeot Airco-service en maak online een werkplaatsafspraak voor de controle van uw airco.