GESCHIEDENIS VAN DE FAMILIE PEUGEOT

De geschiedenis van het automerk Peugeot

GESCHIEDENIS VAN DE FAMILIE PEUGEOT

Het pronkstuk van de Franse industrie, Peugeot, is een van de belangrijkste pioniers van de wereldwijde automobielindustrie. In meer dan 200 jaar is Peugeot uitgegroeid tot een merk dat zich kenmerkt door passie en technologische innovaties.

1810

Transformatie van maalderij naar staalgieterij

Peugeot - Historie - 1810 - van maalderij naar staalgieterij

Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot breiden hun activiteiten uit met de productie van stalen hoepels voor de kleermakerij, zaagbladen en veren voor horloges.

1891

Introductie en serieproductie van de Type 3

De Type 3 was de eerste in serie geproduceerde auto ter wereld (64 exemplaren). Met deze auto werd van Valentigney naar Parijs gereisd en hij reed als volgauto mee met de eerste wielerwedstrijd Parijs-Brest-Parijs over 2045 km. In januari 1893 is de Peugeot Type 3 de eerste auto die de weg op gaat in Italië.

1896

Scheiding van autoproductie en traditionele bedrijfstakken

Les Fils de Peugeot Frères zet de traditionele productie van o.a. fietsen en gereedschappen voort, terwijl Armand Peugeot de Société Anonyme des Automobiles Peugeot opricht.

1897

Bouw van de eerste autofabriek in Audincourt, Doubs

De oude werkplaatsen worden verlaten en Automobiles Peugeot vestigt zich in de eerste, totaal op de autoproductie gerichte fabriek, in Audincourt in het oosten van Frankrijk. In 1898 wordt ook een tweede fabriek geopend in het Noord-Franse Lille.

1905

Introductie van het merk Lion Peugeot

Les Fils de Peugeot Frères gaan auto's produceren onder de merknaam Lion Peugeot, met een modellengamma dat zich duidelijk onderscheidde van Automobiles Peugeot om concurrentie te voorkomen.

1910

Fussie tussen de twee merken

Peugeot - Historie - 1910 - Société Anonyme des Automobiles et Cycles Peugeot

Door de fusie tussen Les Fils de Peugeot Frères en Armand Peugeot ontstond de Société Anonyme des Automobiles et Cycles Peugeot. Vanaf dat moment werden alle producten onderdeel van dezelfde entiteit.

1912

Bouw van de fabriek in Sochaux

In 1929 worden hier alle activiteiten van Automobiles Peugeot ondergebracht, waardoor het grootste industrieterrein van Frankrijk ontstaat.

In 2012 viert deze productielocatie zijn 100-jarig bestaan, waarmee dit de oudste nog operationele autofabriek is op dat moment.

1965

Geboorte van PSA

"PSA" (Peugeot Société Anonyme) wordt opgericht als holding van de automotive groep met dezelfde naam die alle bedrijven van de Peugeot-groep beheert.

In 1976 ontstaat de groep "PSA Peugeot Citroën" door het samengaan van Citroën S.A. en Peugeot S.A.

"PSA Peugeot Citroën" wordt in 2016 omgedoopt tot "PSA Groupe". Deze naam symboliseert de dynamiek van zijn drie sterke automerken, Peugeot, Citroën en DS, en van alle andere huidige en toekomstige activiteiten van de groep.

1982

Creatie van l’Aventure Peugeot

Peugeot - Historie - 1982 - © L’Aventure Peugeot

Pierre Peugeot richt "© L’Aventure Peugeot" op, een vereniging krachtens de Franse wet van 1901. Deze vereniging heeft als missie om het erfgoed van de Peugeot-merken te behouden.

Sinds de opening in 1988 verwelkomt het Musée de l'Aventure in Sochaux elk jaar tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers.

In 2015 verandert de naam in "L’Aventure Peugeot Citroën DS" met de bedoeling om de collecties van alle merken van de PSA-groep hierin onder te brengen.

2010

Peugeot viert zijn 200-jarig bestaan

Peugeot - Historie - 2010 - 200 jaar Peugeot

Onder de pioniers van de internationale automobielindustrie die nog actief zijn, is Peugeot een van de weinige waar de nakomelingen van de oprichters nog steeds aandeelhouder zijn en managementposities bekleden.