SKIP TO CONTENT
Mobiliteitsbudget

MOBILITEITSBUDGET

Wat is een mobiliteitsbudget?

De wereld om ons heen verandert. We reizen minder en werken vaker thuis. Dat heeft ook gevolgen voor de mobiliteitsregelingen die bedrijven hun medewerkers aanbieden. Steeds vaker wordt een mobiliteitsbudget aangeboden als alternatief voor een auto van de zaak met bijtelling.

 

Een mobiliteitsbudget is een bedrag dat je als werknemer ontvangt om al het werkverkeer te financieren. Er zijn allerlei varianten. Het kan gaan om een vaste of variabele vergoeding, of alleen een vergoeding voor zakelijke kilometers. Ook zijn er vergoedingen per maand of met een verrekening per jaar. Soms zitten er nog aanvullende voorwaarden aan. Informeer daarom goed bij je werkgever wat het mobiliteitsbudget voor jou inhoudt.

 

Meestal is een mobiliteitsbudget een vast brutobedrag per maand waarmee alle kosten met betrekking tot het vervoermiddel, woon-werkverkeer en eventuele zakelijke ritten naar klanten en relaties betaald kunnen worden. Je dient dit allemaal zelf te regelen en bent daarbij vrij om de gewenste vervoersvorm te kiezen.

 

Het bedrag dat overblijft als je minder geld uitgeeft aan mobiliteit dan je hebt ontvangen, mag je vaak als brutosalaris houden. Bij een eventueel tekort moet je zelf het restant bijleggen. Met een correcte kilometerregistratie kan echter een zo groot mogelijk deel van het mobiliteitsbudget netto worden uitgekeerd, zoals de belastingvrije reiskostenvergoeding van € 0,19/km.

 

  

Mobiliteit naar keuze

Een werkgever bepaalt voor welke vervoersvormen een mobiliteitsbudget gebruikt kan worden. Je bent vrij om hieruit zelf de vervoersvorm te kiezen die het beste bij jou past. Bijvoorbeeld de fiets, e-bike, bus, scooter, trein, deelauto, motorfiets, taxi of andere vervoersvorm. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen mobiliteit en de bekostiging daarvan.

 

Het is dus belangrijk om de kosten goed inzichtelijk te hebben en die te managen om zo veel mogelijk uit jouw mobiliteitsbudget te halen. Kies voor gemak en zekerheid en bepaal zelf hoe lang je met een auto wilt rijden en welk model dat is. Daarvoor is Peugeot Private Lease een aantrekkelijke ‘bestedingsoptie’ van een mobiliteitsbudget, ook voor de traditionele zakelijk rijder. Door de private leaseauto slim te kiezen, ben je wellicht goedkoper uit ten opzichte van traditionele zakelijke lease. Bovendien betaal je bij private lease geen bijtelling.

Vrijheid en flexibiliteit met Peugeot Private Lease

Een private leaseauto van Peugeot biedt de meeste vrijheid en flexibiliteit van alle vervoersmogelijkheden. Met Peugeot Private Lease rijd je zorgeloos in een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand waarin alle kosten van onderhoud, reparatie, wegenbelasting en verzekering zijn inbegrepen. Je kiest zelf de auto die bij je past en hoe lang je ermee wilt rijden.

 

Dankzij het groeiend aantal Peugeot-modellen met hybride of 100% elektrische aandrijving, ben je ook vrij om een duurzame CO2-vriendelijke keuze te maken. Bovendien betaal je geen fiscale bijtelling. Je hoeft ook geen groot bedrag uit te geven aan de auto en dankzij het vaste all-in maandbedrag (excl. brandstof-/stroomkosten) zijn de kosten goed inzichtelijk. Zo weet je exact in hoeverre de private leaseauto past in het mobiliteitsbudget. Tevens is het mogelijk om een private leaseauto van Peugeot te delen met familie of vrienden. Dan kun je de kosten delen en vallen die voor jou nog gunstiger uit.

Voordelen van mobiliteitsbudget met private leaseauto
  • Vrije keuze in merk en model
  • Vrije keuze in looptijd
  • Vrije keuze in energiezuinige en kostenbesparende aandrijving
  • Geen fiscale bijtelling
  • Mobiliteitskosten door vrije keuzes beter te begroten en managen
  • Belastingvrije vergoeding zakelijke en woon-werkkilometers € 0,19/km
  • Niet uitgegeven deel mobiliteitsbudget geldt vaak als brutoloon
  • Deelcontract met partner, familieleden of vrienden mogelijk voor extra lage maandlasten
  
Kom ik in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?
Een werkgever bepaalt zelf of een mobiliteitsbudget wordt aangeboden en aan wie. Bij een mobiliteitsbudget kun je vaak nog steeds kiezen voor een auto van de zaak. Een groot verschil ten opzichte van een traditionele zakenauto is dat je met een mobiliteitsbudget wordt gestimuleerd om slimmer, voordeliger en duurzamer te reizen. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor de uitgaven. En alles wat je van het budget overhoudt, is vaak extra salaris.
  
Voor iedereen een passende invulling

Of je nu kiest voor koop, zakelijke lease of private lease: bij elke bestedingsvorm van een mobiliteitsbudget heeft Peugeot een passende invulling. Kies je voor zakelijke lease, waarbij alle (fiscaal aftrekbare) kosten door de werkgever betaald worden en je als berijder in feite alleen bijtelling betaalt voor het privégebruik van de zakenauto?

 

Of laat je het mobiliteitsbudget bruto uitbetalen, waarover je dan loonbelasting betaalt en het werkelijk te besteden budget dus lager uitvalt? Dan is Peugeot Private Lease de ideale keuze, waarbij je meer keuzevrijheid hebt, meer flexibiliteit hebt op het gebied van modelkeuze en contractduur en bovendien geen bijtelling betaalt. 

  
Het aanbod van Peugeot varieert van de compacte Peugeot 108 met een bijzonder aantrekkelijk maandtarief tot de 100% elektrische Peugeot e-208 en e-2008, de prijswinnende Peugeot 3008 (HYbrid), de bijzonder verfijnde Peugeot 508 en 508 SW en de ruime Peugeot 5008. Dankzij het brede aanbod met een uitgebreide reeks uitvoeringen en motorvarianten is Peugeot hét adres om je mobiliteit naar eigen inzicht en persoonlijke wensen in te vullen.
Heb je een mobiliteitsbudget ter beschikking en wil je weten welke optie het beste past bij jouw situatie? Bijvoorbeeld door te kiezen voor een extra zuinige Peugeot 308 PHEV of 100% elektrische Peugeot e-2008, of juist door te blijven rijden in je huidige Peugeot? Wil je emissievrij rijden en minder bijtelling betalen, maar in de vakantieperiode verre reizen maken met auto? Of ben je geïnteresseerd in de vele voordelen en keuzemogelijkheden van Peugeot Private Lease? Jouw verkooppunt in de buurt helpt je graag verder!

VEELGESTELDE VRAGEN MOBILITEITSBUDGET

 

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is een bedrag dat je als werknemer ontvangt om al het werkverkeer te financieren. Het gaat hier meestal om een vast brutobedrag per maand waarmee alle kosten met betrekking tot het vervoermiddel, woon-werkverkeer en eventuele zakelijke ritten naar klanten en relaties betaald kunnen worden. Je dient dit allemaal zelf te regelen en bent daarbij vrij om de gewenste vervoersvorm te kiezen.

Is een mobiliteitsbudget verplicht?

Nee. Een werkgever bepaalt zelf of een mobiliteitsbudget wordt aangeboden.

Voor wie is een mobiliteitsbudget bedoeld?

Een mobiliteitsbudget wordt steeds vaker aangeboden als modern alternatief voor een auto van de zaak. Maar dat betekent niet dat een mobiliteitsbudget alleen bedoeld is voor werknemers met een leaseauto. De werkgever bepaalt zelf wie in aanmerking komt voor een mobiliteitsbudget.

Hoe hoog is een mobiliteitsbudget?

De hoogte van een mobiliteitsbudget wordt bepaald door de werkgever.

Wat zijn de voordelen voor werknemers?

Werknemers zijn vrij om zelf de gewenste vervoersvorm te kiezen. Of je nu kiest voor de fiets, e-bike, bus, scooter, trein, deelauto, motorfiets, taxi of een andere vervoersvorm, alles is mogelijk. Daarmee ben je ook vrij om een voordeligere en/of milieuvriendelijkere keuze te maken, waarmee je eventueel geld overhoudt.

Wat zijn de voordelen voor werkgevers?

De mobiliteitskosten zijn voor werkgevers inzichtelijker, beter te begroten en goed beheersbaar. Het bedrijf zit niet vast aan een meerjarig leasecontract. Met een mobiliteitsbudget kunnen vanuit de onderneming ook doelen gesteld worden op het gebied van duurzaamheid en CO2-voetafdruk.

Moet ik belasting betalen over het mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget wordt meestal bruto uitgekeerd, waarover je dan inkomstenbelasting betaalt. Bij de keuze van een private leaseauto betaal je in ieder geval geen bijtelling.

Wat als ik meer budget ontvang dan ik uitgeef?

Het deel dat overblijft, mag de werknemer houden in de vorm van extra salaris.

Wat als ik meer uitgeef aan mobiliteit dan ik ontvang uit het mobiliteitsbudget?

Bij een eventueel tekort moet je zelf het restant bijleggen.

Wat als ik van werkgever verander?

Bij een mobiliteitsbudget ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever. Wie bijvoorbeeld kiest voor een private lease, gaat als privépersoon een overeenkomst aan. Het wisselen van werkgever heeft hier geen invloed op. Dankzij de flexibele voorwaarden biedt Peugeot Private Lease voor iedereen een passende invulling. Bovendien ben je met een FLEX contract extra beschermd bij ontslag of inkomensverlies.
  

Lees meer over mobiliteit

 

 

Toekomstige mobiliteit
Lees meer over hoe onze mobiliteit er in de toekomst uit zal zien.
 
Lees het artikel
Veranderende automarkt
Hoe heeft de markt zich het afgelopen jaar ontwikkeld?
 
Lees het artikel
Voordelen van elektrisch rijden
Ontdek wat elektrisch rijden je te bieden heeft.
 
Lees het artikel
Slim omgaan met mobiliteitsbudget
 
 
 
Lees het artikel
De nieuwe 308
Ontdek onze nieuwe plug-in hybride 308.
 
Lees het artikel
Peugeot 3008 & 5008 SUV
Ontdek wat Autoweek over onze twee SUV's te vertellen heeft.
 
Lees het artikel