SKIP TO CONTENT

NIEUWE PEUGEOT 308 MET FOCAL PREMIUM HI-FI AUDIOSYSTEEM

De GT-versies van de nieuwe PEUGEOT 308 zijn standaard of optioneel voorzien van een FOCAL® Premium Hi-Fi audiosysteem. Het audiosysteem is in vier jaar tijd ontwikkeld in nauwe samenwerking met FOCAL, een Frans merk gespecialiseerd in hoogstaande akoestiek. Het audiosysteem is perfect geïntegreerd in de PEUGEOT i-Cockpit® en biedt een op maat gemaakte audiobeleving met helder geluid. Zo biedt de nieuwe PEUGEOT 308 niet alleen rijplezier, maar ook net zo veel luistergenot.

 

De teams van PEUGEOT en FOCAL hebben actief samengewerkt om voor iedere speaker de juiste locatie in het interieur te bepalen, zodat alle inzittenden van een optimale audiobeleving genieten. De teams keken ook naar andere interieurelementen, zoals de vorm van de portieren, roosters, afwerking, beglazing en nog meer. Over alles is nagedacht, zelfs tot aan de vorm van de bagageruimte, waarin de subwoofer is geïntegreerd. Het resultaat is een stabiele en nauwkeurige audio, waarbij stemmen helder en gedetailleerd zijn en de bas diep en treffend.

 

Een samenwerking tussen twee grote Franse merken

PEUGEOT en FOCAL worden samengebracht door hun Franse afkomst, hoogwaardige technologie en innovatie. Beide bedrijven willen hun klanten een intense beleving bieden, met betere prestaties en vol emotie. Breng de twee samen en er ontstaat een combinatie van luistergenot en rijplezier, dankzij de hoogwaardige installatie van het audiosysteem in een geavanceerde auto.

 

De samenwerking tussen PEUGEOT en FOCAL begon in 2014. De eerste resultaten waren te zien in conceptcars: de Bistrot du Lion-foodtruck, de FRACTAL, de INSTINCT en de e-LEGEND. Daarna volgden de productiemodellen 2008, 3008, 5008, 508 en 508 SW. In meer dan 40 jaar tijd heeft FOCAL naam verworven als expert op het gebied van audiosystemen voor thuis, maar ook op het gebied van monitorspeakers voor opnamestudio’s, koptelefoons en audiosystemen voor auto’s en boten. PEUGEOT zocht de samenwerking met de teams van FOCAL op vanwege de unieke kennis over akoestiek en het onderzoek naar en de ontwikkeling van de nieuwste audiotechnieken.

 

De geheimen van de akoestiek van de nieuwe PEUGEOT 308

Het FOCAL® Premium Hi-Fi audiosysteem in de nieuwe PEUGEOT 308 bestaat uit tien speakers met exclusieve, gepatenteerde technologieën:

  • Vier TNF aluminium omgekeerde dome-tweeters
  • Vier woofers/middentoonspeakers met Polyglass-membraan en 16,5 cm TMD (Tuned Mass Damper)
  • Eén centrale Polyglass-speaker
  • Eén Power Flower™ eivormige subwoofer met drievoudige spoel

Deze speakers zijn gekoppeld aan een nieuwe twaalf kanaals 690 W versterker (Booster Class D-technologie), ondersteund door ARKAMYS digitale audioverwerking.

TNF aluminium omgekeerde dome-tweeters

Kenmerkend voor FOCAL zijn de omgekeerde dome-tweeters, die sinds de introductie steeds verder zijn geëvolueerd. Het grote voordeel, afgezien van de zeer goede spreiding van geluid, is het gebruik van een spoel met een zeer kleine diameter, die direct is gekoppeld aan de vaste ‘dome’. De kleine spoel zorgt dankzij het lage gewicht bovendien voor een snellere werking van de tweeter en dus een beter geluid.

 

Bij driver-diafragma’s van de bas- en middentoonspeakers besteedt FOCAL grote aandacht aan de mechanische eigenschappen van de materialen, zodat het beste geluid ontstaat.

Het middenbereik van de woofers (16,5 cm) en de centrale speaker (8 cm) met Polyglass-membraan en TMD (Tuned Mass Damper)

De Polyglass-technologie is exclusief voor FOCAL en bestaat uit glazen microbolletjes op een conus van cellulosepulp. Aldus ontstaat materiaal met de uitstekende demping van papier, maar met de stevigheid van glas. De stijfheid is bijna tien keer hoger dan die bij een conus van polypropyleen en zelfs beter dan die van een enkele laag Kevlar®. De nauwkeurige verhouding tussen massa, stijfheid en demping zorgt samen met het ontwerp van het diafragma voor een bijzonder lineaire frequentiecurve. Deze innovatie zorgt ook voor een aanzienlijk helderder geluid in het middenbereik.

 

De TMD (Tuned Mass Damper) met harmonische demping is een gepatenteerde innovatie die eveneens zorgt voor betere middentonen. Dat is misschien wel het moeilijkste deel van een audiosysteem om goed te beheersen. Aan de ene kant moeten de tonen met hun akoestische energie aansluiten bij het baskanaal. Aan de andere kant moet de verspreiding en het tempo van het geluid aansluiten op dat van de tweeters. De homogeniteit van de klankkleuren en de ruimte zijn daarbij mede bepalend.

 

Dankzij talrijke analyses hebben de teams van FOCAL een simulatiehulpmiddel ontwikkeld dat de dynamische eigenschappen van de demping zichtbaar maakt. Die demping is de verbinding van de conus met de speakerbehuizing. De simulatie toont de tekortkomingen die aangepakt moeten worden.
 

Als een tekortkoming werd ontdekt, moest iets worden bedacht om het te verhelpen. De gebruikelijke oplossing is meer demping, wat zorgt voor meer massa en dus een andere helderheid. FOCAL vond echter een innovatief antwoord op het probleem, door de akoestiek over te brengen met een techniek die ook wordt gebruikt voor systemen om wolkenkrabbers beter bestand te maken tegen aardbevingen. Ook is de techniek te vinden in de wielophanging van raceauto’s! Dat is de Tuned Mass Damper-techniek: een extra massa die tegen de resonantie in beweegt en zo zorgt voor meer stabiliteit.
 

Deze techniek wordt nu gebruikt in de luidspreker en bestaat uit twee ronde ‘kralen’ die in het materiaal zijn meegegoten en waarvan de afmeting en positie zeer nauwkeurig zijn bepaald. Ze vormen een aanvulling op de harmonische demper en stabiliseren de demping bij resonantie. Dit voorkomt het vervormen van de conus zonder dat de dynamiek van het geluid eronder leidt.
 

De Power Flower™ subwoofer met drievoudige spoel

Ook de Power Flower™-technologie is zeer typerend voor FOCAL. Het is direct afgeleid van de technologieën van de iconische Utopia-speakers. Het vervangt het eenvoudige ferriet dat meestal voor luidsprekers wordt gebruikt en de technologie zorgt voor een krachtig magnetisch veld. Het resultaat: een stabiele en goede weergave van de bas, tot aan extreme geluidsniveaus.

In de loop der jaren is het systeem aangepast voor gebruik in de auto-industrie. De technologie biedt nog een belangrijk voordeel: niet alleen is de magnetische energie veel sterker doordat het ferriet is vervangen door Neodynium, maar vooral ook zorgt de ruimte tussen de magneten ervoor dat warme lucht vrij kan circuleren. Zo ontstaat een ongeëvenaarde ventilatie van de buitenzijde van de spoel. Wanneer de spoel minder warm wordt betekent, is dat gunstig voor de akoestische prestaties. De bas klinkt fenomenaal, zowel op topvermogen zonder dynamische compressie als tijdens lange luistersessies met constante output.
 

Een ander voordeel is dat de spoel is gedecomprimeerd. Geluidsvervorming door mechanische compressie (de beweging van de spoel wordt niet langer beperkt door de kleine hoeveelheid samengedrukte lucht) komt veel minder snel voor bij een hoog of zeer hoog audiovolume.
 

Digitale audioverwerking door ARKAMYS maakt het FOCAL-audiosysteem compleet, vervolmaakt na urenlang testen door akoestische ingenieurs in een echovrije kamer en tijdens vele kilometers rijden op verschillende soorten wegen.