SKIP TO CONTENT

211e verjaardag van het merk PEUGEOT  

En 130 jaar als autofabrikant

Op 29 september 2021 gaat de geheel nieuwe PEUGEOT 308 in productie in de Stellantis-fabriek in het Franse Mulhouse, precies 211 jaar en drie dagen na de oprichting van het merk PEUGEOT. Het merk bestaat al sinds 26 september 1810 en is 's werelds oudste actieve automerk.

Maar in 2021 viert PEUGEOT ook een andere mijlpaal: het is dit jaar namelijk 130 jaar geleden dat PEUGEOT zijn intrede deed in de wereld van mobiliteit voor iedereen. Aan het eind van de zomer van 1891 was de eerste auto die in Frankrijk aan een particulier werd geleverd een PEUGEOT Type 3. Dit was het begin van een prachtig avontuur.


Tegenwoordig is het automerk in meer dan 160 landen actief. Dit feit bevestigt elke dag opnieuw de voorspelling van Armand PEUGEOT dat PEUGEOT dankzij de auto een van de grootste industriële ondernemingen van Frankrijk zou worden.

Van alle markten thuis

PEUGEOT is ontstaan uit de wil van één man en zijn familie. Het merk heeft meer dan twee eeuwen doorstaan in een wereld die continu verandert. PEUGEOT heeft zijn producten en diensten altijd aangepast aan de vraag en behoeften van de markt. In 211 jaar vonden de naam en de producten van PEUGEOT hun weg naar vele miljoenen huishoudens: auto's, motoren, fietsen, maar ook gereedschap, radio's, naaimachines, peper- en koffiemolens enzovoort. Sommige daarvan hebben zelfs een iconische status gekregen.

Altijd met de tijd mee
De wereld is in die 211 jaar sterk veranderd en het tempo van de verandering is de laatste tien jaar nog eens aanzienlijk versneld. Digitalisering en ultra-connectiviteit hebben geleid tot nieuwe manieren van denken, werken, consumeren en reizen. Met zijn toch al sterk geëlektrificeerde gamma (70 procent van de modellen van PEUGEOT is ook in geëlektrificeerde versies leverbaar) en een nieuwe generatie van connected infotainment (gelanceerd met de nieuwe 308), is PEUGEOT nog steeds toonaangevend in de huidige veranderende mobiliteitswereld.

 

75 miljoen voertuigen

PEUGEOT leverde op 2 oktober 1891 de eerste particuliere personenauto in Frankrijk aan de heer Poupardin, een inwoner van Dornach, nabij Mulhouse. Poupardin had zijn auto – met vier zitplaatsen en een 2 pk sterke Daimler-motor – op 27 augustus van dat jaar besteld. Sindsdien heeft PEUGEOT bijna 75 miljoen voertuigen geleverd in de 160 landen waar het merk actief is.
 
Liefhebbers van oldtimers en recentere auto’s kunnen in het museum l’Aventure PEUGEOT in Sochaux een exemplaar van de PEUGEOT Type 3 bewonderen dat identiek is aan de auto die PEUGEOT in 1891 aan de heer Poupardin leverde.