SKIP TO CONTENT

70 JAAR STATIONWAGONS VAN PEUGEOT  

VAN DE 203 FAMILIALE TOT EN MET DE NIEUWE 308 SW.

Onlangs presenteerde PEUGEOT de geheel nieuwe PEUGEOT 308 SW: een stationwagon met een geheel eigen silhouet, een expressieve stijl, onderscheidende vormen en een verfijnde achterzijde. De 308 SW is een zeer efficiënte, ultramoderne stationwagon met alle kwaliteiten die de klant verwacht in het segment van de compacte stationwagon.
 
Tegenwoordig zijn stationwagons minder kaal, beduidend aantrekkelijker en ook krachtiger dan vroeger; ze doen niets onder voor gewone personenauto’s. Tegelijkertijd is de grote kwaliteit waarmee ze zich van oudsher onderscheiden nog altijd aanwezig: het langere silhouet en de grotere bagageruimte dan die van de personenauto waarop ze gebaseerd zijn.

Een stukje geschiedenis

De eerste PEUGEOT-stationwagon dateert al van 1949. Toen introduceerde PEUGEOT de 203 Familiale. Destijds stond het segment van de stationwagon nog in de kinderschoenen en niemand wist eigenlijk of er wel vraag zou zijn voor dit soort auto’s. Maar Peugeot wist dat het iets goeds in handen had, zo zeer zelfs dat het direct twee versies van de 203 stationwagon lanceerde: de Familiale en de eenvoudiger uitgevoerde Commerciale.

Idee werd doorontwikkeld

Toen de 203 Familiale en Commerciale zeer positief werden ontvangen, ontwikkelde PEUGEOT het idee verder. Al in 1956 lanceerde het een stationwagonversie van de PEUGEOT 403, die ook verscheen als Familiale en Commerciale. De 403 werd op zijn beurt weer vervangen door de PEUGEOT 404 Familiale en Commerciale. De stationwagon van de PEUGEOT 203 bleef nog in productie totdat PEUGEOT in 1965 de PEUGEOT 204 Break op de markt bracht.
Het boek van de PEUGEOT-stationwagons kent nog meer hoofdstukken, want in de jaren zeventig introduceerde PEUGEOT ook de 304 Break en de 504 Familiale. In de jaren tachtig verschenen de 305 Break, de 505 Break en Familiale en de 405 Break en in het decennium erna de PEUGEOT 306 Break en de 406 Break. Na de milleniumwisseling introduceerde PEUGEOT twee bijzondere modellen: de PEUGEOT 206 SW, een opvallend compacte stationwagon, en de PEUGEOT 307 SW, die kenmerken deelde met de populaire MPV-modellen van destijds.

De lijst van SW-versies gaat nog verder, met de eerste PEUGEOT 308 SW en de PEUGEOT 407 SW, en ook met SW-versies van beide generaties van de PEUGEOT 508. Met al deze modellen kan PEUGEOT zonder overdrijving stellen dat bijna iedereen wel herinneringen heeft aan een of meer stationwagons van PEUGEOT.

De nieuwe PEUGEOT 308 SW: het volgende hoofdstuk

In 2021 betreedt de nieuwe PEUGEOT 308 SW het toneel. Net als de vijfdeursversie waarop de SW is gebaseerd, is de nieuwe PEUGEOT 308 SW zonder twijfel een van de verleidelijkste auto’s in zijn segment.

Met 608 liter bagageruimte en zelfs 1.634 liter met de achterbank in zijn geheel neergeklapt, biedt de nieuwe PEUGEOT 308 SW ruim voldoende laadruimte voor het vervoeren van spullen! De nieuwe PEUGEOT 308 SW is ook een praktische auto, want de driepersoons achterbank is eenvoudig vanuit de bagageruimte neer te klappen met de knoppen aan weerszijden van de bagageruimte.

De wielbasis van de nieuwe PEUGEOT 308 SW is 55 mm langer dan die van de berline. Daardoor is er niet alleen meer ruimte voor de achterpassagiers, maar heeft de 308 SW ook een mooiere lijn en staat hij op het oog nóg stabieler op zijn wielen.

Zowel de vijfdeurs PEUGEOT 308 als de PEUGEOT 308 SW is voorzien van een 10-inch 3D digitaal instrumentenpaneel én – in de vorm van de nieuwe PEUGEOT i-Connect® Advanced – een centraal geplaatste, innovatieve 10-inch touchscreen van hoge resolutie. Volledig te configureren i-toggles hebben de traditionele fysieke bedieningsknoppen vervangen. Het kleine stuurwiel, ook een essentieel aspect van de PEUGEOT i-Cockpit®, laat de bestuurder zich één met de auto voelen.

De eerste exemplaren van de nieuwe PEUGEOT 308 SW verschijnen begin volgend jaar op de weg. PEUGEOT biedt al bij de introductie keuze uit meerdere krachtbronnen, waaronder twee plug-in hybrides, met 132 en 165 kW (180 en 225 pk) vermogen.