Update COVID-19 | Wij staan voor u klaar, op afstand. Onze werkplaatsen blijven open. MEER INFORMATIE

PEUGEOT - BIJTELLING BEREKENEN

Elektrisch rijden bij Peugeot - Bijtelling berekenen

Bijtelling berekenen

Het zakelijk rijden is in Nederland erg populair. Wie echter privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, moet ‘fiscale bijtelling’ betalen. De Belastingdienst telt dan voor de inkomstenbelasting een bedrag bij het inkomen op. De bijtelling is afhankelijk van uw inkomen, de prijs van de auto en de CO2-uitstoot. Hoe weet u wat u moet betalen?

Voor wie geldt de bijtelling?
Wie particulier een auto koopt of leaset, betaalt geen bijtelling. De bijtelling geldt alleen voor werknemers en ondernemers die een zakelijk aangeschafte auto privé gebruiken. Er is echter een verschil. Bij werknemers wordt de bijtelling maandelijks ingehouden op het salaris. Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld.

Waarom moet u bijtelling betalen?
Van fiscale bijtelling is alleen sprake bij privégebruik van een zakelijk aangeschafte auto. Wanneer u hiermee meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto als loon in natura en daarover wordt belasting geheven.

Elektrisch rijden bij Peugeot - Bijtelling berekenen

Hoe wordt de bijtelling berekend?
De Belastingdienst berekent de bijtelling op basis van de inkomensschaal van de vaste bestuurder, cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. Er zijn twee bijtellingstarieven van kracht: 8 en 22 procent. Volledig elektrische auto’s (zonder CO2-uitstoot) met een aanschafprijs onder de 45.000 euro vallen in het gunstige bijtellingstarief van 8 procent. Rijdt u een elektrische auto met een prijs van meer dan 45.000 euro, dan heeft u te maken met een gecombineerd bijtellingspercentage. 

Voor voertuigen met een plug-in hybride aandrijflijn, diesel- of benzinemotor geldt te allen tijde een bijtellingspercentage van 22 procent. De bijtelling wordt door de werkgever maandelijks verrekend met de loonbelasting.

Bijtelling vanaf 2020
De bijtelling is verhoogd vanaf 2020. De bijtelling voor het privégebruik van een elektrische auto van de zaak is verhoogd van 4 procent over de eerste €50.000 naar 8 procent over de eerste €45.000. De zakelijke bijtelling wordt daarna stapsgewijs verhoogd. In 2021 wordt de bijtelling voor een elektrische auto 12% over de eerste 40.000 en in 2022, 2023 en 2024 is de bijtelling 16 procent over de eerste 40.000 euro. In 2025 is het percentage 17 procent en in 2026 is dit 22 procent.

Bijtelling vijf jaar vast
Het bijtellingspercentage voor elektrisch aangedreven auto’s staat voor vijf jaar vast, vanaf de dag waarop de auto voor het eerst te naam is gesteld. Rijdt u privé minder dan 500 kilometer per jaar met de auto? Dan wordt de auto niet als loon in natura beschouwd. Op dat moment moet u wel een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bij de Belastingdienst aanvragen en een sluitende kilometerregistratie bijhouden