Peugeot Quartz - concept car

Peugeot Quartz - concept car
Peugeot Quartz - concept car

Sinds 2009 is PEUGEOT toonaangevend in het crossover-segment. Met de concept car Quartz geeft het merk een nieuwe visie op dit segment. De Quartz combineert de stoere uitstraling van een nieuwe generatie SUV's.

Ontdek de QUARTZ

EEN ULTRASPORTIEVE CROSSOVER

Peugeot Quartz - ultrasportieve crossover

De PEUGEOT Quartz is een ultrasportieve crossover die direct opvalt door zijn sportieve, stoere en krachtige uiterlijk. In de Quartz zijn de carrosserie van een SUV en het passagierscompartiment van een Berline samengesmolten tot één gebeeldhouwd design. Hij verraadt zijn sportieve rijkarakter al met zijn breedte van 2,06 m en 305 mm brede banden.

Het karakter van zowel het exterieur als het interieur is ongekend sportief dankzij het spectaculaire design en het innovatieve materiaalgebruik: basalt, digitaal geweven stof, gevlamd leder...

EXTERIEURDESIGN

Ook de techniek neemt een belangrijke plaats in, onder de lange motorkap die is voorzien van koelsleuven voor een optimale koeling. Het zijaanzicht wordt gekarakteriseerd door de gestrekte lijnen die de Quartz zijn dynamiek geven. Het carrosserieontwerp is vernieuwend met in tegengestelde richting opengaande portieren en een weggelaten middenstijl, zodat via wegklapbare treeplanken een ruime toegang tot het luxueuze interieur ontstaat.

De aandacht die aan elk detail is besteed legt de nadruk op de efficiency van de Quartz. Het panoramadak loopt aan de achterzijde uit in twee spoilers die voor de neerwaartse druk zorgen. Deze spoilers liggen in lijn met de 'coupe franche', de scherpe overgang tussen de twee kleuren van de Quartz: felblauw aan de voorzijde en matzwart vanaf de achterschermen, met witte en rode accenten. De Quartz maakt bovendien indruk met zijn enorme 23 inch-wielen.

BINNENRUIMTE

Het vulkanische basalt is een sterk maar ook licht materiaal dat wordt vooral toegepast in de middenconsole, terwijl als wereldprimeur een digitaal geweven stof wordt toegepast. Stevig op zijn plaats gehouden neemt de bestuurder bezit van de PEUGEOT i-Cockpit, klaar voor de prima prestaties van de auto.
Het head-up instrumentenpaneel bestaat uit een groot, configureerbaar touchpad. In het hart daarvan is in een hoek van 45° een polycarbonaat scherm geplaatst, waarop in 3D-effect aanvullende informatie voor de bestuurder wordt weergegeven.

Zoals een monoliet lijkt het bovenste gedeelte van het interieur te bestaan uit één geheel waarin de verschillende functies zijn opgenomen. De Quartz biedt plaats aan vier inzittenden met elk een eigen kuipstoel, voor een optimaal comfort.
Door toepassing van een nieuw fabricageproces is het mogelijk gemaakt om de middenstijl weg te laten. Voor een sportieve sfeer zijn de bekleding van de stijlen en de hemelbekleding uitgevoerd in zwart leder, terwijl de stoelen zijn bekleed met vaalrood gevlamd leder.

Het interieur van de Quartz is onmiskenbaar sportief dankzij de op de bestuurder gerichte i-Cockpit. Het efficiënte, compacte stuurwiel met geïntegreerde bedieningsfuncties is geïnspireerd op de autosport. Met een minimale handbeweging kan de bestuurder de richtingaanwijzers bedienen, de verschillende rijstanden selecteren en een versnelling inschakelen.

BEKIJK ZIJN PRESTATIES

Peugeot Quartz - luxe sportiviteit

De concept car Quartz is sensationeel in alle opzichten. De prestaties, de stuurprecisie en de intuïtieve bediening staan garant voor ongeëvenaard rijplezier. Met de Quartz weet Peugeot luxe sportiviteit opnieuw te definiëren.

Onder de motorkap bevindt zich de 1.6 THP 270-motor die door PEUGEOT Sport is ontwikkeld. Gekoppeld aan een automatische transmissie met 6 versnellingen levert deze viercilinder benzinemotor een koppel van 330 Nm en een specifiek vermogen van 170 pk/l, een van de beste waarden ter wereld. De Full Hybrid plug-in aandrijflijn van de Quartz bestaat uit een verbrandingsmotor en twee elektromotoren, met een totaal vermogen van 500 pk.

Er zijn drie rijstanden mogelijk: ZEV voor volledig elektrisch rijden met een actieradius van maximaal 50 km, Route die de laadtoestand van de tractiebatterij optimaal houdt door de 1.6 THP benzinemotor te combineren met de elektromotor vóór en Race die het vermogen van de drie motoren combineert om het koppel afhankelijk van de grip optimaal over de wielen te verdelen. In deze stand levert de SUV ultrasportieve prestaties.

Fotografie: Patrick Curtet
Gefotografeerd in de Gemasolar zonnecentrale, geëxploiteerd door Torresol Energy en ontwikkeld door SENER
Productie: Cream - William Blanc
© cream-paris.tv