Peugeot Exalt - INNOVATIE MATERIALEN

Peugeot Exalt concept-car
Peugeot Exalt concept-car

De Peugeot Exalt is opgebouwd uit onbewerkte en natuurlijke materialen die gecombineerd worden met innovatieve en efficiënte bekledingsstoffen.

SHARK SKIN

Peugeot Exalt - achterzijde Shark Skin

Het uitgangspunt is om alleen bekleding aan te brengen waar dat nuttig is en om de onderdelen zo vorm te geven dat minder materiaal nodig is voor de bekleding ervan en er minder restafval overblijft. Dit verantwoorde beleid blijkt ook uit de lokale bevoorrading van materialen, zoals het zwarte ebbenhout uit de tropische bossen van Zuid-Azië.

Om de luchtweerstand te beperken is het achterste deel van de Exalt bekleed met Shark Skin, een stof waarvan de structuur doet denken aan een haaienhuid. Dankzij deze structuur verlaagt deze stof, een voorbeeld van biomimicry, de luchtweerstand van de auto aanzienlijk, wat tot een lager brandstofverbruik leidt.

GECHINEERD STOF EN LEDER

Peugeot Exalt - interieur

Bij het aanbrengen van de stoffen en lederen bekleding worden de hulpbronnen optimaal gebruikt.

Om de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk te beperken wordt de stof met klemmen in vorm gebracht. Deze eenvoudige methode is gebaseerd op de praktijk van grote producenten van maatkostuums. Het oppervlak van de stof krijgt hierdoor duidelijke vouwen. Bovendien zijn geen stiksels zichtbaar.

Normaal gesproken worden de in de auto-industrie gebruikte lederen bekledingen geselecteerd op het ontbreken van beschadigingen. Vervolgens wordt het leder gelooid voor een perfecte uitstraling. Bij de Exalt worden de onvolkomenheden in de huid juist gebruikt om de bekleding een uniek voorkomen te geven. Vervolgens ondergaat het leder een natuurlijk verouderingsproces waarbij geen chemicaliën worden gebruikt.

EBBENHOUT

Peugeot Exalt - interieur ebbenhout

Vanwege de edele uitstraling en het feit dat het in Azië wordt gewonnen, is gekozen voor zwart ebbenhout. Het bevat een motief dat is ontworpen door het designhuis PINWU Studio. Dit motief, dat een leeuw combineert met bamboestengels en -bladeren, is door een Chinese vakman met een traditionele techniek gerealiseerd.

BASALTVEZELS

Peugeot Exalt - basaltvezel

Koolstofvezel is bij de Exalt vervangen door basaltvezel, een natuurproduct. Het is afkomstig van gesmolten basalt en beperkt zo het gebruik van petrochemische producten. De dorpels van de Exalt zijn van dit materiaal gemaakt.