SKIP TO CONTENT
OVERSTAPPEN NAAR ELEKTRISCH RIJDEN

 

 

Overstappen naar elektrisch rijden

Overstappen naar elektrisch rijden kan interessant zijn voor je. Er zijn steeds meer elektrische auto’s verkrijgbaar en de oplaadmogelijkheden worden groter. Hieronder vertellen we wat je echt moet weten voordat je overstapt.

 

Belangrijk om te weten

De rijervaring
Je hebt vast wel eens een elektrische auto zien rijden. Maar wat maakt een elektrische auto speciaal en hoe werkt het? Hier behandelen we deze vragen. Om te beginnen heeft elke elektrische auto een automaat. Schakelen is daarom niet meer nodig. Daarnaast maakt de elektromotor vrijwel geen geluid en het is alleen nog het banden- en windgeruis wat je hoort tijdens de rit. Zeker bij lage snelheid is de auto geruisloos. Tot slot: de acceleratie. Je hebt vanaf stilstand het maximale koppel ter beschikking en trekt dus snel op als je dat wil. Ook het inhalen wordt veiliger, omdat je er snel voorbij bent.

De actieradius
Hoe ver kun je met een elektrische auto rijden? Dat verschilt per model en de omstandigheden. Hoe ver een elektrische auto kan rijden, is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de capaciteit van zijn accu. De rijstijl en weeromstandigheden hebben ook veel invloed op de actieradius. De Peugeot e-208 en Peugeot e-2008 SUV hebben een bereik van respectievelijk 362km en 341 km (WLTP).

Het laden
De meeste elektrische auto’s zijn op vier manieren op te laden. Via een generiek stopcontact, een laadpaal bij je thuis, een publieke oplaadpaal of een snellaadstation. Oplaadpalen komen het meest voor en staan vaak bij supermarkten, restaurants of parkeergarages. Ook kun je op aanvraag een oplaadpunt bij je thuis laten installeren. De oplaadtijd hangt af van de grootte van de accu en het vermogen die de elektrische auto kan laden. De accu van een volledig elektrische auto wordt bij een snellaadstation in een half uur opgeladen tot 80 procent. Voor deze stations en laadpalen is een laadpas nodig. Peugeot biedt de slimme wallbox aan als laadoplossing bij je thuis en via Free2Move een laadpas waarmee je bij iedere publieke laadpaal terecht kunt.
De kosten
De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt iets hoger dan bij een vergelijkbare auto op benzine of diesel. Omdat de prijs voor een accu daalt worden de elektrsiche auto's wel steeds goedkoper. Zakelijk gezien geniet je in Nederland momenteel van de aantrekkelijke 16 procent bijtelling voor volledige elektrisch auto’s – mits onder de 35.000 euro. Ook zijn ze vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Verder is een elektrische auto 35% goedkoper in onderhoud (bron: ANWB) en kost het opladen (0,22 tot 0,59 euro per kWh) een paar euro per keer.

Het milieu
De milieuvriendelijkheid is vaak een grote drijfveer om een elektrische auto te kopen. Als de auto gebruik maakt van 100 procent groene stroom, stoot het voertuig geen schadelijke stoffen uit. En zelfs bij grijze stroom is het voertuig nog altijd 40 procent schoner dan een auto die op benzine rijdt.

Het aanbod
Er worden steeds meer elektrische auto’s aangeboden. Veel automerken maken de overstap naar een volledig elektrische aandrijving en kondigen nieuwe elektrische en-of hybride modellen aan in elk segment.