SKIP TO CONTENT

ZOEKTOCHT NAAR STIJL EN ALLURE

MET ARNO KANTELBERG
Stijlpastoor des Vaderlands Arno Kantelberg, hoofdredacteur van ModMod, doet maandelijks verslag van zijn zoektocht naar stijl en allure.
Deze keer over Portugal.

Wat allure is, dat is bijna niet uit te leggen. Het heeft te maken met uitstraling, stijl, aanzien en smaak. Eigenlijk ben ik de hele tijd bezig met een zoektocht naar de ideale combinatie van die vier eigenschappen.

In die zoektocht belandde ik op een wijnboerderij in het binnenland van Portugal, om precies te zijn op de Quinta Sao Luiz van Kopke, het oudste portwijnhuis ter wereld. Van daaruit had ik contact met vriend Maarten in Maastricht. Maarten is een groot wijnliefhebber, maar van de port die ik aan de rivier de Douro dronk, en waarover ik hem had bericht, moest hij niks hebben. “Ze maken daar fantastische rode wijnen,” appte Maarten, “maar port is (helaas) een fout van de geschiedenis.”
 

TWINTIG JAAR OUDE WITTE PORT

Dat leek mij een kwestie van smaak, want de twintig jaar oude witte port waar ik aan nipte had precies die uitstraling waarnaar ik op zoek was. Ik rook rozijnen en gedroogde pruimen, en ik meende iets van noten en speculaas te proeven. En dan moest de fles met witte port uit 1935 nog ontkurkt worden! Maar Maarten gaf niet mee. Het had te maken met de oorlogen tussen de Engelsen en de Fransen in de zeventiende eeuw (“maar dat weet bijna niemand meer” ).

Omdat de Fransen en de Engelsen in de zeventiende eeuw constant met elkaar in oorlog waren, kon Franse wijn Engeland niet bereiken via zee. Wat jammer was, want de Engelsen wilden de Fransen weliswaar een kopje kleiner maken, maar ze wilden ook de Franse wijn blijven drinken. Dus werd die wijn via Portugal naar Engeland verscheept. Helaas ging de kwaliteit van de wijn achteruit omdat de boten weken op zee verbleven met de nieuwe, vergistende wijnoogst. Dus werd er in Portugal neutrale alcohol toegevoegd om dat vergistingsproces te stoppen. “Met als gevolg zoete wijn uit Porto die de Engelsen geheel onterecht zijn gaan appreciëren,” aldus mijn goede vriend Maarten.
Dat laatste bericht stuurde hij via whatsapp juist op het moment dat Carlos Alves, master blender van Kopke, de witte port uit 1935 inschonk. Die port kwam niet alleen; er was gezelschap van een dessert dat rijk was aan – pure – chocola.

Ik heb groot ontzag voor de wijnkennis van mijn goede vriend Maarten. Maar als iemand mij vraagt of ik de smaak van allure zou kunnen beschrijven, zou ik toch uitkomen bij dat glas witte port uit 1935. Die dus uit Portugal komt (alleen wijn uit uit het Douro-gebied mag port heten), maar zijn oorsprong weet in Frankrijk – allure is tenslotte een Frans woord.