Voorjaar: tijd voor zomerbanden

Zomerbanden - Winterbanden

Voorjaar: tijd voor zomerbanden

Het heerlijke weer zit er nu echt aan te komen. De lente staat voor de deur. Waarschijnlijk liggen er al zomerbanden onder uw auto. Of nog niet? Veel automobilisten weten niet precies wanneer het tijd is om hun banden te laten wisselen. Want wat is nou eigenlijk het juiste moment voor zomer- of winterbanden?

Bandenwisselweken zijn meestal in maart en oktober. Het beste is om uw banden te wisselen op basis van de temperatuur, in plaats van vast te houden aan specifieke maanden. De seizoenen zijn in Nederland tegenwoordig zo wisselvallig, dat de ‘vastgestelde’ maanden niet altijd de juiste zijn.

Zomerbanden wisselen: rond maart
Is het warmer dan rond 7 à 8 graden Celsius en is de winter definitief voorbij?  Dan is het aan te raden om uw winterbanden te vervangen door zomerbanden om zo slijtage te voorkomen. Winterbanden slijten sneller rond de 20 graden, hebben een langere remweg en zorgen voor slipgevaar. Wacht daarom niet te lang met wisselen. Zomerbanden bieden bij warmer weer meer comfort en veiligheid dan winterbanden. Zo is uw remweg ongeveer 30% korter en maken zomerbanden minder geluid op warm wegdek.

Feiten over de zomerband:

  • Ontwikkeld voor gebruik bij temperaturen hoger dan +7 graden Celsius.
  • Door soepelheid en profiel uitstekende waterafvoer en daardoor geringe kans op aquaplanning.
  • Door minder lamellen (insnijdingen) dan de winterband en specifieke rubbersamenstelling een betere wegligging en optimaal rijcomfort.
  • Lage rolweerstanden daardoor lager brandstofverbruik.
  • Geschikt voor gebruik op alle soorten wegen.

Winterbanden wisselen: rond oktober
Is het kouder dan 7 graden? Dan worden winterbanden aangeraden. Het winterse weer heeft erg veel invloed op het wegdek. Winterbanden bestaan uit een rubbermengsel dat speciaal op winters weer is afgestemd. Daarom heeft u banden nodig voor optimale grip, ook op gladde en natte wegen. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar gaan veel mensen toch voor extra veiligheid. In veel wintersportlanden is het echter wel verplicht. Kijk voorafgaand aan uw autovakantie of dit in uw land van bestemming geldt. Controleer ook het profiel van uw banden voordat deze gewisseld worden. Bij de werkplaats meten ze dit snel voor u op. Houd aan dat het profiel nooit minder mag zijn dan 4 mm.

Feiten over de winterband:

  • Speciaal ontwikkeld voor gebruik bij temperaturen lager dan +7 graden Celsius, een temperatuur die al veelvuldig in de herfst voorkomt.
  • Door aangepast profiel meer (ijs)waterafvoer en daardoor minder kans op aquaplanning.
  • Door de vele lamellen (insnijdingen) en rubbersamenstelling een betere remkracht en meer grip in de sneeuw.
  • De winterband blijft soepel bij lage temperaturen, de zomerband verhardt.

Hoe lang duurt een bandenwissel?
Het laten wisselen van banden duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van de drukte in de werkplaats die u bezoekt. Het wisselen van de wielen neemt ongeveer 20 minuten in beslag, het uitlijnen van de auto 30 minuten. Bij het maken van een afspraak geeft u zelf aan of u op uw auto wacht of bijvoorbeeld gebruik maakt van een dienst als een leenfiets of een vervangende auto.