Voorbereid op autovakantie

Peugeot - Voorbereid op autovakantie

Voorbereid op autovakantie

Peugeot - Voorbereid op autovakantie

Een autovakantie is genieten pur sang. Via de uitgestrekte wegen komt u op de mooiste plekken van Europa. Niet eerder ontdekte stranden en kleine historische dorpen bijvoorbeeld. Maar voordat u een prachtige autoreis gaat maken, kunt u een aantal zaken regelen om goed voorbereid te zijn. Peugeot deelt wat handige tips met u. Dat wordt een zorgeloze reis om nooit te vergeten.

Efficiënt inpakken
Vlak voor vertrek wordt de auto ingepakt. Doe dit liever niet op de avond voordat u vertrekt en uw auto buiten op straat geparkeerd staat. Dit vergroot de kans op inbraak. Plaats zware koffers zoveel mogelijk onderop om andere bagage niet te veel te belasten. Bovendien houdt u zo het zwaartepunt van de auto laag. Let er ook op dat er zo min mogelijk losse voorwerpen boven de achterbank uitkomen of op de hoedenplank liggen. Deze kunnen bij een onverwachte beweging met hoge snelheid door de auto vliegen. Nog beter is het plaatsen van een bagagenet waarmee u de bagageruimte kunt afschermen.

Verplichte bagage
Als u op doorreis bent door Europa, zijn een aantal zaken verplicht om in de auto te hebben. Zo is de gevarendriehoek verplicht in veel Europese langen, waaronder België, Frankrijk en Italië, en moet elke auto die Griekenland of Polen doorkruist altijd een brandblusser bevatten Ook is de verbanddoos in veel landen verplicht. Dit is wettelijk vastgelegd en kan dus voor problemen zorgen wanneer u bij controle niet over deze verplichte bagage beschikt. Het is raadzaam om voor vertrek te onderzoeken welke items u nog dient aan te schaffen.

Flitspaalsignalering
Bij flitspaalsignalering wordt u door mideel van gps-bepaling geattendeerd op mogelijke flitspalen. In sommige landen (waaronder Duitsland en Frankrijk) is dit verboden en voor andere landen (zoals België) gelden ook beperkende regels. Bij controle kan dit hoge boetes opleveren. Het enkel uitschakelen van de functie is in deze landen vaak niet voldoende, vaak moet de software (tijdelijk) verwijderd worden. Uw Peugeot-dealer kan u hierbij assisteren.

Tolwegen
In een aantal landen in Europa komt u tolwegen tegen. Als gebruiker betaalt u een bedrag om de weg te mogen betreden. Navigatiesystemen bevatten tegenwoordig een functie om de tolwegen te omzeilen. Let op: dit kan de reisduur aanzienlijk verlengen. Ook iets om te onthouden: tanken langs tolwegen is vaak duurder. Probeer daarom altijd vlak voor een tolweg de tank te vullen. Een toloverzicht vindt u online.

Vignet aanschaffen
In Oostenrijk en Zwitserland mag u als Nederlandse bestuurder alleen de weg op met een zogeheten Autobahnvignet. Deze koopt u bij de snelweggrensovergangen of vooraf online om tijd te besparen. Een Oostenrijks vignet is 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar geldig. Een Zwitsers vignet altijd een heel jaar. Ook in Bulgarije, Hongarije en Tsjechië is een autovignet verplicht. In Duitsland heeft u een Milieuvignet nodig als u de snelweg verlaat. Deze milieustickers zijn alleen verplicht als u milieuzones binnentreedt. Deze zones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. En in Frankrijk is het vignet verplicht in zones waar er sprake is van luchtvervuiling, bijvoorbeeld in en rondom Parijs.

Drukte op de weg
eder jaar is het weer raak; de zwarte zaterdagdagen op de Franse wegen. Door betere informatievoorziening en voorlichting gaan inmiddels steeds meer vakantiegangers beter verspreid de weg op. Daarnaast worden er in veel landen tijdens de zomerperiode aan de weg gewerkt, waardoor ook oponthoud en files kunnen ontstaan. Laat u niet verrassen en kijk voordat u vertrekt of er wegwerkzaamheden zijn gepland op uw route. Ook is het slim om de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden.

Servicebeurt
Wilt u er zeker van zijn dat uw auto ook op reis optimaal presteert? Reserveer een servicebeurt bij uw Peugeot-dealer en kom niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien voorziet hij u van persoonlijk advies op maat. Zo voorkomt u met een goed functionerende airco oververhitte momenten achter het stuur. Laat een aircocheck uitvoeren bij uw Peugeot-dealer. Peugeot Aircoservice heeft voor elke auto een geschikt pakket om de airco in de best mogelijke conditie te brengen. En dat nog vóórdat u op vakantie gaat.

Plan direct een werkplaatsafspraak voor een aircocheck.