Verstandig op weg met uw recreatievoertuig

Verstandig op weg met uw recreatievoertuig

Het is tijd voor de zomervakantie. Vertrekt u met uw caravan richting uw vakantiebestemming? Of rijdt u met een aanhanger zodat alle bagage mee kan? Lees dan de tips van Peugeot voor een verstandige en veilige reis met caravan of aanhanger nog even door. Naast een uitgebreide check van uw auto en de aanhanger of caravan, zijn er namelijk nog meer aandachtspunten. Ga voorbereid uw welverdiende vakantie tegemoet.

Rijden met een aanhanger of caravan
Allereerst is het belangrijk om in uw achterhoofd te houden dat rijden met een aanhanger of caravan oefening vereist. Bijvoorbeeld om goed in te parkeren, bochten te nemen of achteruit te rijden. Direct bij het wegrijden ervaart u daarnaast de invloed van de extra massa achter uw auto. Voor het rijden en manoeuvreren geldt: oefening baart kunst. Volg desnoods een cursus om zorgeloos de weg op te gaan.

Rijden in de bergen
Rijden in de bergen met een kampeerwagen vereist wat kennis en voorbereiding. Denk aan de afstelling van caravanremmen en het koelen en smeren van een automatische versnellingsbak. Maar controleer bijvoorbeeld ook op uw kenteken hoeveel gewicht uw auto maximaal mag trekken. Als u over dit gewicht heengaat, kan dit namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken op een helling.

Verkeersregels: maximum snelheid en inhalen
Voor rijden met een aanhanger en caravan gelden veelal andere verkeersregels. De maximum snelheid is in de meeste landen 80 of 90 kilometer per uur, maar in sommige landen wijkt deze snelheid af. Inhalen is niet verboden, maar op snelwegen met meer dan twee rijstroken is het niet toegestaan om op de meest linkse baan te gaan rijden. Op sommige plekken in Duitsland en Italië staat echter specifiek aangegeven dat u daar met een aanhanger of caravan niet mag inhalen. Controleer voor vertrek welke snelheidsregels er in de landen waar u doorheen rijdt gelden.

Maximale caravanlengte
De landen Engeland, Luxemburg, Macedonië, Montenegro en Servië staan een beperkte caravanlengte toe. Is uw caravan langer dan 7 meter? Dan wordt bijvoorbeeld Engeland niet uw vakantiebestemming.

Verdeel uw lading
Zowel uw caravan, aanhanger als auto hebben een maximumbelasting. Uw veiligheid komt in het geding als u hier overheen gaat. Bereken van tevoren het laadvermogen en verdeel uw lading gelijkmatig en volgens de voorschriften. Zo voorkomt u bovendien overbelasting van de banden. Ook is er een maximum gesteld aan de druk die verticaal uitgeoefend mag worden op de trekhaak (kogeldruk). Dit getal staat vermeld op de trekhaak, meestal aangeduid als ‘Max. Vertical load’.

Losbreekkabel
Het bevestigen van een losbreekkabel gaat volgens bepaalde voorschriften. De Regeling Voertuigen vermeldt onder Artikel 5.18.34-2 het volgende: “Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.”

Controleer uw bandenspanning
Controleer voorafgaand aan uw vakantie de bandenspanning van uw auto en de caravan/aanhanger. Door een verkeerde spanning kunnen banden oververhit raken en dat vergroot de kans op een klapband. De bandenspanning van een caravan is hoger dan die van een personenauto. De spanning van caravanbanden ligt tussen de 3 en 3,8 baar. U vindt de juiste bandenspanning voor uw auto in de zijkant van uw portier of in de tankklep. Deze verandert namelijk wanneer u lading aan uw trekhaak heeft. Het optimale advies krijgt u van een bandenspecialist of bij de autogarage.