10 tips voor zuinig rijden

Reduceer brandstofverbruik

Zuinig rijden is goed voor het milieu, de veiligheid op de weg én voor uw portemonnee. Een zuinige auto rijden is niet de enige manier om brandstofverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. U kunt uw verbruik met wel 10% terugdringen met deze 10 praktische tips!

1. Een goed onderhouden auto presteert beter
Als uw auto optimaal presteert verbruikt deze het minst. Ga daarom regelmatig langs bij uw Peugeot servicepunt voor onderhoud en maak in de winter gebruik van de complete Peugeot Wintercheck. Wanneer u niet vaak of veel korte stukjes rijdt, is het verstandig om onderhoudsintervallen te verkorten.

2. Rijd minder korte stukjes
De automotor blijft koud tijdens die rit van 3 kilometer naar de supermarkt, en dat heeft slijtage en meer brandstofverbruik en uitstoot tot gevolg.

3. Zoek een zuinige auto uit
Peugeot werkt er elke dag aan om de voertuigen steeds zuiniger te maken. Zo wordt er flink ingezet op innovatieve technologieën om meer efficiënte motoren te bouwen. Ook is het de moeite waard om uzelf eens in een elektrische auto te verdiepen. Deze zijn milieuvriendelijk, stroom is goedkoper dan gas, diesel of benzine én ze brengen belastingvoordelen met zich mee. Ontdek onze nieuwe Peugeot e-208 en Peugeot e-2008 SUV, onze eerste volledig elektrische auto's. De Peugeot e-2008 zal onze meest zuinige SUV zijn.

4. Let op uw bandenspanning
Slappe banden kosten extra brandstof door de extra rolweerstand. Te hoge bandendruk kan het verbruik van uw auto wel met tien procent doen stijgen. Onjuiste spanning vermindert de grip op de weg en dat is gevaarlijk. Controleer uw bandenspanning daarom maandelijks!

5. Verzwaar uw auto niet onnodig
Een zware auto verbruikt meer brandstof, maar daar heeft u gelukkig zelf ook invloed op. Laat overbodige spullen thuis en verwijder bagagedragers en dakkoffers als u ze niet gebruikt. Alle beetjes helpen!

6. Cruisecontrol
Druk het brandstofverbruik door met constante snelheid te rijden. Om dit gemakkelijk te maken, kunt u de snelheidsregelaar (cruisecontrol) in uw auto gebruiken.

7. Geen gehaast!
Haastige spoed is zelden goed. Geef uw auto even de tijd om op te warmen en rijd niet met piepende banden weg. Een koude motor verbruikt meer dan een opgewarmde motor. Snel optrekken kost bovendien veel brandstof, dus druk het gaspedaal maar voor drie vierde in.Let bij de aanschaf van een nieuwe auto niet alleen op de motor, ook het gewicht van de auto speelt een belangrijke rol.

8. Motor uit als je stilstaat
Staat u stil voor een gesloten spoorwegovergang? Zet dan de motor even uit. Bij een start-stopsysteem gaat dit vanzelf. Heeft u dit niet, let hier dan wel op. Een motor die stationair draait verbruikt behoorlijk wat brandstof.

9. Rustig uitrollen
Als u ziet dat u ergens moet stoppen, kunt u de motor het beste afremmen door uit te rollen. Van de koppeling afblijven bespaart brandstof. Houd op de snelweg ook voldoende afstand, zodat u minder vaak op de rem hoeft te trappen.

10. Rijd niet te hard
Te hard rijden bezorgt u niet alleen boetes, het kost u ook extra brandstof! Al blijft het natuurlijk altijd lastig om het gaspedaal niet vol in te drukken als er een uitgestrekte (lege) weg voor u ligt…