Peugeot Fractal - GELUIDSIDENTITEIT

Peugeot Fractal

De PEUGEOT FRACTAL vindt zijn oorsprong in een ontmoeting tussen artiesten die nieuwe manieren van expressie verkennen. We hebben onze bronnen van inspiratie gecombineerd met die van de designers. Amon Tobin, musicus en geluidsdesigner

EEN UNIEKE ERVARING

i

Het StelLab, een onderzoekseenheid van de groep, heeft samen met Focal een 9.1.2-geluidssysteem met bijbehorende software ontwikkeld, waarmee voor een volledige immersie elke luidspreker afzonderlijk wordt aangestuurd. De digitale geluidsbewerking simuleert het menselijk gehoor. De geluidsbronnen worden virtueel gecreëerd en hun locatie wordt aan de omstandigheden aangepast zodat de bestuurder de informatie optimaal tot zich kan nemen.

De gesproken aanwijzingen van het navigatiesysteem bijvoorbeeld komen van een punt in de lengterichting van en op enige afstand vóór de auto. Tijdens het rijden komt dit punt dichterbij het interieur en beweegt het naar de richting die de bestuurder moet volgen. Bij het kruispunt bevindt het punt zich vlak bij, in het interieur, om de bestuurder te waarschuwen dat hij dadelijk moet afslaan.

Bovendien kan dankzij de ruimtelijke weergave het geluid worden aangepast aan de vorm van en de eventuele aanpassingen aan de auto. Het door het StelLab ontworpen systeem kan zo zelfstandig de verschillende geluidsbronnen aanpassen, afhankelijk van het feit of de FRACTAL gesloten (coupé) of open (cabriolet) wordt gereden.

GELUIDSINSTALLATIE

Om van het volledige potentieel van het systeem te kunnen profiteren bestaat dit 9.1.2-systeem uit een 9.1-installatie met voorin drie luidsprekers voor middentonen en hoge tonen, twee tweeters, twee woofers en een subwoofer, en achterin twee middentonenluidsprekers, twee tweeters en een woofer.

Bovendien is de FRACTAL als eerste auto ter wereld voorzien van infrabass-tweewegluidsprekers in de rugleuning van de stoelen. Aan dit revolutionaire systeem heeft de installatie zijn naam te danken: 9.1.2.

De door SubPac, een Amerikaanse start-up, ontwikkelde infrabass-luidspreker zorgt voor een volledig nieuwe zintuiglijke ervaring. De lage tonen worden namelijk niet via de lucht maar via vaste stoffen verspreid. De geluidsgolven bereiken zo het binnenoor van de luisteraar via zijn lichaam. De persoon op de stoel geniet zo als enige van intensievere lage tonen, zonder dat zijn omgeving hier hinder van ondervindt.

FLAX-TECHNOLOGIE van FOCAL®

Voor een optimale geluidsweergave gebruikt Focal, een gerenommeerde Franse specialist in high-end audio-systemen, linnen vezels voor het membraan van de luidsprekers.

Deze technologie, die FLAX wordt genoemd, kenmerkt zich door een zeer natuurlijk en zuiver geluid, een optimale weergave in het middentonengebied en diepe bassen. Voor de geluidsverdeling in het interieur zorgen zeven FLAX-luidsprekers, vier aluminium-magnesium inverted dome tweeters en twee subwoofers voor de bassen.

Deze installatie wordt aangestuurd door vier uiterst compacte FD versterkers die met hun in totaal 14 kanalen goed zijn voor een totaal vermogen van 1600 W.

SIGNATUUR

Peugeot Fractal - geluidsidentiteit

De dimensie geluid wordt in de FRACTAL ook gebruikt om een geluidsidentiteit te geven aan de elektrische aandrijflijn. Het geluid van deze aandrijflijn verschilt namelijk volledig van die van een verbrandingsmotor. Het merk heeft deze taak toevertrouwd aan de Braziliaanse geluidsdesigner Amon Tobin. Dankzij de buiten hoorbare geluidssignatuur van de FRACTAL worden andere gebruikers niet verrast door de aanwezigheid van de auto. Met name voetgangers en fietsers worden over de aanwezigheid van de FRACTAL geïnformeerd met behulp van geluiden die verschillende toestanden aanduiden: acceleratie, deceleratie of constante snelheid.

In het interieur komt de identiteit van het merk tot uiting in een vernieuwend audioconcept waarbij functies als het contact, de richtingaanwijzers en de alarmknipperlichten, de verlichting of de verschillende acties van het navigatiesyseem over verschillende geluiden beschikken.