PEUGEOT - 5 VEELGESTELDE VRAGEN

Elektrisch rijden bij Peugeot - 5 Veelgestelde vragen

Vijf vragen over elektrisch rijden: wat moet u weten

Waar kan ik de accu van een elektrische auto opladen?

De meeste elektrische auto’s kunt u thuis via een gewoon stopcontact opladen, maar ook aan openbare laadpalen en aan snellaadstations. Reguliere laadpalen komen het meest voor en staan vaak op parkeerterreinen bij supermarkten, restaurants en dergelijke en in parkeergarages. Ook kunt u als particulier een laadpunt thuis laten installeren.

Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?

Hoe ver kunt u met een elektrische auto rijden? Dat verschilt natuurlijk per model en hangt af van de omstandigheden. Ten eerste is de capaciteit van de accu een belangrijke factor – hoe groter de capaciteit, des te groter de actieradius. Ook de rijstijl van de bestuurder en de weeromstandigheden hebben invloed op de actieradius. De nieuwe Peugeot e-208 en Peugeot e-2008 SUV hebben een bereik van respectievelijk 340km en 310km (WLTP).

Wat kost een elektrische auto?

De aanschafprijs van een elektrische auto ligt hoger dan die van een vergelijkbare auto met benzine- of dieselmotor. Omdat de prijzen voor accu’s – een belangrijke kostenpost – dalen, worden elektrische auto’s wel steeds goedkoper. Als u zakelijk een volledig elektrische auto rijdt, betaalt u het laagste bijtellingstarief van 8 procent – mits de aanschafwaarde van de auto onder de 45.000 euro ligt. Verder zijn berijders van een elektrische auto vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Ook belangrijk: een elektrische auto is volgens onderzoek van de ANWB zo’n 35 procent goedkoper in onderhoud. En het opladen van de accu kost slechts een paar euro per keer (tarieven 0,22 tot 0,59 euro per kWh).

Elektrisch rijden bij Peugeot - Opladen en Actieradius

Hoe ‘groen’ is een elektrische auto?

De zorg voor het milieu is vaak een belangrijke drijfveer om een elektrische auto te kopen. Een elektrische auto stoot tijdens het rijden immers geen schadelijke stoffen uit. Als u de accu oplaadt met 100 procent groene stroom, is er ook bij de opwekking van de stroom geen emissie. Als u gebruikmaakt van grijze stroom, dan is er nog altijd 40 procent minder emissie dan wanneer u een conventionele auto rijdt.

Hoelang duurt het opladen?

De oplaadtijd hangt af van de grootte van de accu en het vermogen waarmee u de accu kunt laden. Aan een openbaar laadpunt kunt u de accu van een volledig elektrische auto in zo'n zes tot acht uur opladen. Aan het stopcontact thuis duurt opladen veel langer. Bij een snellaadstation kunt u de accu zelfs in slechts een half uur opladen tot 80 procent van zijn maximumcapaciteit. Voor deze stations en voor openbare laadpalen heeft u een zogenoemde laadpas nodig. Deze is via Free2Move gemakkelijk te verkrijgen.