COVID-19 | Onze showrooms zijn grotendeels nog open, lees meer over onze beschikbare diensten MEER INFORMATIE

PEUGEOT - KOSTEN ELEKTRISCHE AUTO

Elektrisch rijden bij Peugeot - Veelgestelde vragen

5 veelgestelde vragen over kosten elektrische auto

Is een elektrische auto duurder dan een auto met benzine- of dieselmotor?

Elektrische auto’s zijn op dit moment duurder in aanschaf dan vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotor. Een elektrische auto zit vol innovatieve technologie en dat brengt extra kosten met zich mee. Inmiddels zijn elektrische auto’s steeds gebruiksvriendelijker, het rijbereik op een volle batterij stijgt en er zijn steeds meer laadpunten in ons land. Daardoor wint de elektrische auto aan populariteit. Tevens dalen de aanschafprijzen dankzij het groeiende aanbod.

Hoe groot is de afschrijving op een elektrische auto?

De afschrijving op een auto is een belangrijke, vaak grote kostenpost. Natuurlijk is die sterk afhankelijk van het merk en type, de brandstofsoort en de leeftijd van de auto. Hoewel het er nu op lijkt dat elektrische auto’s een normaal afschrijvingspatroon hebben, is het nog onduidelijk hoe dat zich de komende jaren ontwikkelt.

Wat zijn de onderhoudskosten voor een elektrische auto?

De onderhoudskosten van auto’s zijn van diverse factoren afhankelijk. De aandrijflijn van een elektrische auto bevat minder bewegende delen dan die van een auto met benzine- of dieselmotor. Verder is de elektrische aandrijflijn minder gevoelig voor defecten of slijtage. Een elektrische auto heeft over het algemeen minder onderhoud nodig, waardoor de gebruikskosten lager zijn. Ook de onderdelen van het remsysteem slijten minder snel dankzij het zelfremmend vermogen van de elektromotor. Uiteraard is het verstandig dat de dealer jaarlijks de elektrische auto controleert en/of onderhoud uitvoert.

Wat kost elektrisch rijden per kilometer?

De prijzen voor elektriciteit zijn niet bij alle laadstations hetzelfde. Opladen bij snellaadstations is in de regel prijziger dan bij reguliere, publieke oplaadpunten. Thuis laden is de voordeligste, maar niet de snelste optie. De kostprijs van elektrisch rijden hangt sterk af van waar u de auto oplaadt. Het onderstaande overzicht toont de gemiddelde prijzen in Nederland (prijspeil 2019).
Thuis: 0,22 euro per kWh
Regulier publiek laadpunt: 0,35 euro per kWh
Snellaadstation: 0,59 euro per kWh
Voor een gemiddelde elektrische auto bedragen de energiekosten per kilometer vier tot vijf eurocent. Kiest u voor een grotere, zwaardere elektrische auto, dan nemen het stroomverbruik en de kosten toe.

Bespaart u met een elektrische auto op motorrijtuigenbelasting (MRB)?

De motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd, is voor particulieren een maandelijks of per kwartaal terugkerende kostenpost. Voor de zakelijk rijder is deze belasting opgenomen in het maandelijkse leasetarief. De motorrijtuigenbelasting voor een benzineauto bedraagt al snel 500 euro per jaar. Voor dieselauto’s zelfs meer dan het dubbele. Elektrische auto’s zijn tot en met 2020 met zekerheid vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Naar verluidt wordt deze regeling tot en met 2025 verlengd. Eigenaren van plug-in hybrides profiteren tot 2026 van korting op de motorrijtuigenbelasting. Tot en met 2024 is dit 50%, in 2025 25% en vanaf 2026 0%.